Iata ca in curand ajungem si in perioada cea mai fericita a acestui anotimp. Concedii, sarbatori, Craciunul, Revelionul, mese imbelsugate, petreceri…si totusi nu trebuie sa uitam de cainele sau pisica de langa noi. Chiar daca ne bucuram de prezenta lor in aceasta perioada, sta in puterea fiecaruia sa evite ignorarea catorva pericole specifice.
Poti descoperi mai mai multe despre pericolele de sarbatori pentru cainele sau pisica ta daca alegi sa citesti cateva randuri de specialitate. In acest fel poti evita o vizita neasteptata la medicul veterinar specialist.
Orice discutie prieteneasca cu medicul veterinar specialist va scoate in evidenta patru mari categorii de pericole. Este ca si cum Craciunul, Revelionul si celelalte motive de sarbatoare ar putea sa creeze senzatia ca in orice conditii cainele sau pisica de langa noi vor aprecia cu siguranta zgomotele, lipsa stapanului, strainii din casa, variatiile din alimentatie sau orice alta schimbare cauzata de aceste evenimente. Este momentul sa te informezi si sa cunosti mai bine modalitatile de prevenire si de petrecere in siguranta pentru caine si pisica a sarbatorilor de iarna.
In primul rand alimentatia. Punct sensibil pentru fiecare sarbatoare de altfel, cunoscut si mereu adus in prim plan de catre doctorul veterinar specialist. Mai mult ca oricand avem la indemana carne de porc, produse din carne de porc, crude, semipreparate sau gatite, in sosuri, afumate, condimentate, numa gandul la ele si te ia foamea si nu doar pe noi ci si pe ei, cei mici si necuvantatori. Poate pofta lor si privirea lor gingasa ne pot indupleca si o bucatica de soric, lebar, carnati, oase etc, ne pot trimite urgent la medicul veterinar specialist cu o indigestie, enterita, colecistita acuta, dureri abdominale, voma. Pericolul consta pentru cei tineri in deshidratare rapida. Pentru ceilalti dureri abdominale severe, afectari ale functiei hepato-biliare, pancreatice, iar aceste lucruri sunt reale si nu sunt glume, putand necesita tratamente intensive. Este interzis sa dezechilibram dieta cainelui sau pisicii, crezand ca un pic, de pofta, nu o sa-i faca rau. Trebuiesc evitate alimente precum carnatii, fripturile in sos, cu usutuoi, ceapa, condimente, resturile de la masa noastra, oase de toate tipurile, resturi de la taierea porcului sau altor animale de macelarie, sunca ori alte tipuri de grasimi animale.
Zgomotele si vanzoleala de sarbatori. V-ati gandit vreodata ca asa cum vecinilor nu le convin zgomotele de la petrecerea altuia poate nici cainele nu apreciaza petrecerea dumneavoastra? Oare ce sa creada un caine sau o pisica, care are cu totul alta viziune asupra “familiei” sau “haitei” din care face parte ? Oameni multi, agitati, galagiosi, sticle de sampanie pocnind, muzica la maxim, sunt tot atatia factori de stres sever pentru un animal, care va reactiona fie prin a se ascunde, va fi confuz poate sau poate va musca pe cineva, sau poate va cersi mancare de la toti potentialii « binefacatori » de la petrecere. Petardele si artificiile sunt alte surse de stres pentru animale. Ar fi bine, daca avem un animal ultrasensibil, sa-l izolam de toti acesti factori, sa-i oferim o zona in care sa se retraga si sa se simta in siguranta si poate facem o vizita si medicului veterinar specialist, in vederea prescrierii unor medicamente folositoare in aceste situatii.
Pomul de Craciun. Oare beteala de brad, globuletele, luminile din pom nu sunt atractive pentru unii catei sau unele pisici ? Aceste obiecte pot fi inghitite, pot intepa, taia ori curenta. Nu trebuie ca pomul cu ornamente sa fie la indemana patrupedului curios. Acesta chiar poate darama pomul provocand si alte distrugeri.
Frigul. Temperaturile scazute, umiditatea crescuta, curentii de aer duc la scaderea temperaturii corporale, cresterea necesarului caloric, scaderea rezistentei organismului, reacutizarea unor afectiuni cronice sau aparitia unor noi afectiuni precum degeraturile, afectiuni respiratorii, urinare etc. Dintre afectiunile cronice care se pot acutiza medicul veterinar specialist poate enunta artritele, afectiunile cardiopulmonare, afectiuni cutanate, auriculare. O plimbare mai scurta, o hainuta pe spate, un adapost de intemperii… iata cateva solutii pentru a evita aceste pericole.
Fiti vigilenti si Sarbatori Linistite!