Boli la animale

Corpii straini retinuti la nivelul esofagului. “Osul din gatul cainelui”

Medicul veterinar specialist va va spune despre corpii străini esofagieni ca sunt reprezentaţi în general de oase, dar orice obiect poate fi reţinut la acest nivel. De obicei localizarea corpului străin este la nivelul aperturii toracale, la baza cordului sau la nivelul sfincterului gastroesofagian. Acesti corpi straini sunt adevarate baraje sau dopuri ce blocheaza accesul alimentelor si lichidelor catre stomac si produc o durere intensa.

Diagnosticul poate fi pus de catre doctorul veterinar specialist şi prin expunere radiologică, dar mult mai importantă este depistarea eventualelor efuziuni toracale ce presupun existenţa unei perforaţii esofagiene. Este cunoscut că orice corp străin reţinut, prin presiunea creată, poate provoca ischemie locală şi perforaţie în 2-3 zile.

Corpii străini sunt consideraţi urgenţe şi trebuie îndepărtaţi cât mai repede posibil. Îndepărtarea corpilor străini se face de catre medicul veterinar specialist, pe cale endoscopică şi doar ca masură de ultimă intenţie aceştia pot fi împinşi în stomac. Examinarea endoscopică a esofagului în cazul prezenţei corpilor străini este esenţială pentru a evalua distrucţiile de la nivelul esofagului si pentru salvarea vietii animalului. În cazul în care manipularea corpului străin presupune traumatisme suplimentare (perforaţii severe, margini tăioase, instelate) medicul veterinar specialist poate recomanda esofagostomia. Atenţia doctorului veterinar specialist va fi indreptata la insuflarea de aer şi lichid, prezenţa unor perforaţii putand duce la acumularea aerului şi lichidului prin perforaţia esofagiană. In plus există riscul dilataţiei gastrice. După astfel de proceduri este recomandată dieta de 24-48 de ore, tratamentul profilactic al esofagitelor secundare şi radiografia de torace. Riscurile majore sunt reprezentate de perforaţii, sepsis şi cicatrizarea prin formare de stricturi.