Abecedarul veterinar

Copilul si animalele

Perioada copilariei este definitorie pentru dezvoltarea psiho-senzoriala a copilului, perioada in care socializarea, responsabilizarea fata de alte fiinte, afectivitatea precum si procesele complexe de invatare pot fi mai usor puse in aplicare cu ajutorul animalului de companie.

De asemenea, chiar si in cazuri nefericite, precum unele afectiuni psiho-motorii, recuperarea este mai usoara si mai placuta. In plus, un animal de companie alina sentimentul de singuratate ce apare in momentele in care parintii sunt ocupati, iar prezenta sa va mai domoli apetitul copilului pentru televizor sau jocuri video.  Un animal de companie precum cainele asigura prin activitatea zilnica necesarul de exercitiu in aer liber, comunicare interumana si cunoastere, prin stimularea invatarii mai ales in domeniul biologiei, ca urmare a interactiunii cu mediul inconjurator.

Sportul hipic, solicita emotional si intelectual copilul, acesta invatand comportamentul si modul de a relationa cu un animal nobil si puternic precum calul. Nu de putine ori, prin natura blanda si comunicativa, prin stimularea emotionala rezultata in urma interactiunii, atat cainele cat si calul au fost alesi drept suport terapeutic pentru unele boli neuro-motorii.

De asemenea, prezenta unui acvariu imprima o atmosfera calma, relaxanta, iar prin simpla hranire a pestilor copilul experimenteaza responsabilitatea fata de alte fiinte iar prin montarea si intretinerea acestuia, copilul capata abilitati tehnice. In afara de caine si cal, chinchilla, iepurele, hamsterul, pasarile de colivie pot servi drept animal de companie, fiind usor de ingrijit si achizitionat.

Mai mult, viata cotidiana de astazi presupune existenta unui mediu in care natura are din ce in ce mai putin loc, copilul fiind lipsit de peisajele naturale, ceea ce poate duce cu timpul la instrainarea fata de natura, la necunoasterea unor notiuni minime despre animale sau mediul inconjurator, de aceea prezenta unui animal de companie este mai mult decat binevenita.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara