Boli la animale

Colapsul traheal la caine. Afla unul dintre cele mai des intalnite motive de tuse seaca si crize de sufocare la caine

Daca ai un caine ce tuseste de multa vreme, are senzatie de sufocare periodic, atunci cand alearga sau se agita intra intr-o criza de tuse ce pare ca nu se mai opreste sau la final elimina sau ar vrea sa elimine ceva pe gura, atunci ai putea fi interesat sa citesti despre colapsul traheal la caine.

Colaps traheal caine. www.doctor-vet.ro

Ce este colapsul traheal la caine?

Medicul veterinar specialist iti va spune ca, la caine, colapsul traheal este o afectiune a traheei. In cursul acestei afectiuni, consistenta inelelor cartilaginoase ce formeaza tubul traheei, tind sa isi piarda din consistenta si sa se aplatizeze. Ce isneamna asta? Traheea este asemenea unei conducte de aer, avand in principiu, acelasi diametru pe toata lungimea sa, intre laringe si bronhiile mari. Traheea este formata din numeroase structuri inelare, inelele traheale, ce sunt atat dure cat si elastice dar perfect capabile sa isi mentina forma circulara permanent. Traheea asigura conducerea fluxului de aer catre plamanii cainelui. In colapsul traheal, aceste inele isi pot pierde din forma circulara, ducand la diferite diametre pe parcursul traheei. Aceste diferente de diametre pot duce la turbulente in fluxul de aer. In acelasi timp, in anumite situatii, colapsul traheal poate fi aproape complet, simuland astfel sufocarea. Strangularea traheala, chiar si partiala este resimtita de catre animal prin episoade lungi de tuse, chiar si cu tratament medicamentos, existand imbunatatiri variabile dar nu totale.

Cum se manifesta colapsul traheal si mai ales cand?

In general, este o afectiune pe care medicul veterinar specialist o diagnostica mai ales in cazul cainilor de varsta a doua spre a treia. Odata cu varsta, diferitele procese inflamatorii la nivel respirator precum traheobronsitele sau obezitatea pot favoriza aparitia colapsului traheal la caine. Rasele cele mai afectate sunt cele de talie mica, precum York, Bichon, Pekinez, Caniche pitic, Teckle (Dachshund), Chihuahua si altele. In cazul raselor de talie mica este cunoscuta o implicare genetica, adica se poate transmite din generatie in generatie.

Ca urmare, aceste modificari in structura traheala vor duce la o intoleranta la efort. Asta inseamna ca agitatia, alergatul, latratul, bautul si mancatul repede vor fi insotite de crize de tuse seaca si cu incercari de eliminare a “ceva” din corp, ca si cum ar vrea sa vomite.

In timp, nediagnosticat si netratat, colapsul traheal se poate complica cu afectiuni cardiace, cu pneumonie si alte boli pulmonare. Per total, cainele este afectat in ce inseamna calitatea vietii si se pot produce numeroase frustrari pana la momentul diagnosticului si chiar si dupa inceperea tratamentului. Cu toate ca este intalnit mai ales la cainii in varsta, colapsul traheal poate fi diagnosticat la orice varsta si la ambele sexe. Obezitatea este de foarte multe ori corelata cu aparitia colapsului traheal la caine.

Cum este diagnosticat colapsul traheal la caine?

Medicul veterinar intai va intui colapsul traheal ca urmare a semnelor clinice, a manifestarilor observabile. Totusi, o simpla radiografie poate sa ofere suficiente date pentru diagnostic. In urma radiografiei de torace si gat, medicul veterinar specialist poate evalua atat traiectul cat si diametrul traheei cat si calitatea inelelor traheale, in urma aspectului radiologic. De obicei, colapsul traheal este intalnit la nivelul aperturii toracale craniale, cu toata ca toata lungimea traheei poate fi afectata de variatii in diametru.

O alta metoda de evaluare a starii de sanatate a traheei este traheoscopia, ce poate sa aduca date noi despre trahee din inetriorul ei, prin vizualizarea directa.

Cum este tratat colapsul traheal la caine?

Tratamentul poate fi atat medicamentos, prin administrarea de corticosteroizi, antibiotice, antitusive cat si prin interventie chirurgicala. Este constatat ca tratamentul medicamentos aduce imbunatatiri insa semnele pot persista pe tot parcursul vietii. Totusi, tratamentul poate fi instituit doar dupa un diagnostic precis, asa ca episoadele de tuse ce se mentin o perioada lunga de timp sau care sunt foarte intense, necesita neaparat o investigare adecvata, prin tehnica radiologica, a prezentei colapsului traheal.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara