Cu toate ca este vorba de animale, trebuie spus ca acestea, chiar daca unele dintre ele sunt mai rezistente decat oamenii la conditii vitrege de mediu, totusi nu putem ignora pericolele pe care vremea rece, umezeala si curentii de aer le pot reprezenta pentru companionul nostru. Fiecare proprietar responsabil are o parte in el mereu ingrijorata si dedicata sanatatii cainelui de langa si el si pentru aceasta cel mai important sfat este legatura cu medicul veterinar specialist.
O intrebare este mereu pe buzele celor ce au caine si il scot iarna la plimbare prin zapada sau poate i-au amenajat o casuta calduroasa in curtea din fata casei: “Cat pot sa stau cu cainele afara?” sau mai des “Cum stiu cand rezista la gerul de afara?”
Intrebarile ascund numeroase elemente pe care in mod normal un medic veterinar specialist le scoate in evidenta si se asigura ca sunt bine punctate:
1. Rasa. Ai o rasa nordica, un Chow-Chow, Ciobanesc Carpatin, Bobtail, Caucazian si altele asemenea? Este in regula, sunt rezistenti dar la temperaturi extreme, mai mici de minus 10 grade au nevoie de o protectie suplimentara intr-un adapost poate si incalzit. Celelalte rase nu pot rezista permanent afara la temperaturi foarte mult sub cea de inghet, asa ca ar trebui adapostiti si chiar imbracati cand ies la plimbare.
2. Tremuratul. Daca il vezi ca tremura, este clar. Ii este frig si trebuie fie imbracat fie adus repede inapoi. Doar nu vrei sa raceasca. Frisoanele sunt un mecanism de alarma si de compensare a temperaturii scazute a corpului. Ia in seama avertismentul.
3. Merge greu. Fie ca aluneca fie ca intre degete s-au format bulgarasi de gheata. Fie ii iei ghetute si il inveti cu ele fie ii tai parul dintre degete si cureti frecvent labutele de gheata. Fie vor degera sau se va taia. In cazul in care merge pe unde s-au imprastiat substante antiderapante acestea ii pot rani pielea de la picioruse, curat-o repede iar acasa spala bine degetele.
4. Nu mai latra sau este ragusit. Fie a alergat ca un “nebunatic” prin aerul rece, fie a mancat zapada pana s-a saturat sau poate doar a stat in frig prea mult, tusea este un semn ce ar trebui sa te anunte ca a stat deja prea mult.
Dupa plimbare:
Astfel, dupa fiecare plimbare, este recomandat sa indepartam fiecare urma de zapada sau gheata, sa indepartam umezeala cu un prosop si sa verificam urechile, coada, labutele pentru a observa eventualele zone degerate sau ranite in vreun fel, sa indepartam umezeala din urechi pentru a preveni eventualele otite.
In aceasta perioada trebuie oferita o hrana bogata in proteine si calorii care sa ajute organsimul sa produca energia necesara.
Nu lasati nesupravegheat animalul dumneavostra perioade lungi de timp in masina neincalzita, aceasta racindu-se repede si favorizand actiunea directa a temperaturii scazute. Feriti animalul de curenti reci de aer, orientati cusca cainelul in directia opusa vantului dominant. In adapostul animalului sau in casa, acoperiti pardoseala cu un covor sau o patura.
Nu dati alimente reci.
Pentru cainii ce stau mult timp afara schimbati mereu apa, inainte ca aceasta sa inghete si folositi recipiente din alte materiale decat cele din metal. Evitati tunsul sau spalatul animalului in aceasta perioada, astfel prevenind diferite afectiuni provocate de frig.
La primele semne de boala, nu administrati singuri medicamente ci consultati cat mai repede un medicul veterinar specialist.
de Dr. Daniel Lescai
Doctor in Medicina Veterinara