Cod portocaliu de canicula in cea mai calda vara din ultimele cateva zeci de ani! Cum poate fi afectat cainele tau si cum poti ajuta dar mai mult, cum poti preveni imbolnavirea cainelui tau, poti descoperi daca alegi sa citesti in continuare.
Medicul veterinar profesionist iti va spune ca temperatura ridicata din mediu va duce in prima faza la cresterea temperaturii interne a cainelui sau chiar a pisicii. In acest fel se produce o usoara hipertermie adica cresterea peste normal a temperaturii corporale. Cainele, ca si organism, nu are posibilitatea omului de a-si regla temperatura corpului prin cantitatile uriase de transpiratie produse. In plus, la aceasta caracteristica se adauga si “blanita” din dotare ce accentueaza actiunea caldurii. Ca raspuns, cainele sau pisica, vor respira foarte repede si vor produce foarte multa saliva, ce se va avapora si va scadea temperatura sangelui mai ales de la nivelul limbii. Prin aceasta modalitate, in special, aceste animale vor pierde din caldura acumulata.
Daca temperatura crescuta persista, bietul animal poate intre intr-o stare de deshidratare severa si congestie produsa la nivel cerebral (creier) sau pulmonar. De aici mai este doar un pas pana la Socul Termic. Acesta este o stare grava, ce pune in pericol viata si in care se poate produce edem cerebral si/sau edem pulmonar. Socul termic se poate finaliza cu decesul animalului. Atunci cand este prezentat la consultatie la doctorul veterinar specialist, temperatura corpului poate fi peste 40 de grade, puls foarte slab, respiratie grea, horcaitoare sau neregulata, privire pierduta sau foarte speriata, imposibilitatea de a sta in picioare si chiar coma. Din pacate, in ciuda interventiei rapide si profesioniste a medicului veterinar specialist, atare situatii se pot finaliza tragic.
Ce poti face? Evita sa lasi animalul fara apa potabila la temepratura rezonabila, se incalzeste repede si devine imposibil de baut. Evita sa lasi cainele sau pisica fara posibilitatea de a se adaposti la umbra si unde exista ventilatie. Incercati ca intre orele 10 si 18 nu-i lasati in soare si pe tot parcusrul verii evitati transportul intr-o masina fara aer conditionat sau sa-i lasati in masina incuiata chiar si 3-4 minute. In cateva minute, in masina lasata in soare, temperatura creste incredibil de repede pana la 50 de grade si devii astfel partas la o tragedie.
Chiar si lasat in casa, fara aer conditionat sau fara ventilatie corespunzatoare, se poate intampla ceva rau, daca temperatura creste prea mult.
Incercati sa evitati efortul fizic in mijlocul zilei. Insa sfatul cel mai important este sa alegi sa contactezi cat mai repede medicul veterinar specialist pentru sfaturi bune si in cazul in care ai vazut semnele afectarii din cauza caldurii, URGENT cauta sa ajungi la consultatie de specialitate.