Boli la animale

Ciudat! Stiai ca pisicii tale sau cainelui tau ii poate lipsi un rinichi?

Chiar dacă puiul de animal pe care îl deținem arată și se comportă normal, el poate fi afectat de anumite moșteniri genetice care nu se manifestă imediat după naștere. Una dintre aceste surprize neplăcute poate fi lipsa unui organ, ca de exemplu rinichiul. Doctorul veterinar specialist poate sa descopere destul de des astfel de probleme la caine sau la pisica.

Lipsa rinichiului, cea mai des întâlnită anomalie

Lipsa sau subdezvoltarea anumitor organe din corp se numesc agenezie și, respectiv, hipogenezie. Cel mai des acestea se petrec in cazul rinichi. Agenezia renală reprezintă lipsa congenitală a unui rinichi. Acest defect anatomic evoluează, de obicei, asimptomatic, fara semne, fiind descoperit în cursul intervențiilor chirurgicale sau examenului necropsic dar uneori, cu ceva noroc si prin consultatia ecografica sau radiologica realizata de catre medicul veterinar specialist. Agenezia sau hipoplazia, in putine cuvinte, este ca si cum intr-un ghiveci cu pamant, plantezi 2 seminte din acelasi soi, udate si ingrijite in aceleasi conditii iar dupa un timp, din una dintre seminte se formeaza un lastar tipic iar din cealalta samanta fie nu iese nimic fie este un lastar pipernicit, unde fiecare dintre cei doi lastari sunt organele dintr-un biet animalut.

Un diagnostic surprinzător

Cazurile de hipogenezie sau agenezie renală la femele pot si însoțite de absența parțială a aparatului genital (ovar sau corn uterin), pe aceeași parte. Deși multe dintre aceste situații nu sunt însoțite de simptome, cu timpul ele pot apărea rar sub forma apatiei, inapetenței sau vomei. Lipsa rinichiului este descoperită de catre doctorul veterinar specialist, de obicei ecografic și apoi se recurge la urografia excretorie (o tehnica speciala) pentru comfirmare. Întotdeauna proprietarii sunt profund impresionați de diagnosticul identificat de catre medicul veterinar specialist.

Consanguinizarea reprezintă un risc mare

Cel mai des aceste situații apar la rasele înalt selecționate și care, eventual, suferă de consanguinizare, adică împerecherea membrilor aceleiași familii. Pentru a depista din timp aceste anomalii este necesar consultul la medicul veterinar profesionist și efectuarea unui examen ecografic inca din primele luni de viață.

Chiar dacă viata noastra si a cainelui sau pisicii noastre poate rezerva astfel de surprize, ele pot fi descoperite la timp dar si tratate mai usor cu ajutorul doctorului veterinar profesionist, dar doar in cazul in care alegi sa vii la o consultatie de specialitate si o vorba buna.