Boli la animale

Cireasa din ochiul cainelui (Cherry eye). Cand pleoapele cainilor tineri o iau razna si se umfla!

Daca ai de gand sa iti maresti familia cu un caine tanar sau daca ai deja unul poti descoperi, daca citesti cu atentie, ca uneori unii dintre catei pot suferi de o afectiuni ciudata, manifestata cu aparitia unei umflaturi rosii, lucioase la nivelul unghiului intern al ochiului. Ai putea crede ca este o tumora insa se numeste de fapt prolaps al membranei nictitante, prolapsul plaopei a treia, cherry eye (in terminologia anglo-saxona) dar si in alte moduri.

Secretul din spatele acestei afectiuni sta in faptul surprinzator ca, in cazul cainilor (dar nu numai), ochiul este “echipat” cu 3 pleoape: superioara si inferioara (la fel ca la noi oamenii) insa si a treia, ascunsa inspre unghiul intern al ochiului.

Poti vedea simplu aceasta pleoapa la cateii obsositi, de abia treziti din somn, febrili sau tranchilizati. Pleoapa a treia poate fi pigmentata sau rozalie precum conjunctiva si poate fi observata si apreciata drept o “pielita” ce acopera uneori o parte din cornee.

Pleoapa a treia are rol de protectie si lubrefiere a ochiului, protectie atat mecanica cat si prin componenta imunitara ce o contine. In afara unui cartilaj din interior ea mai contine si o glanda raspunzatoare de secretia a aproximativ o treime din lacrimile produse la nivelul intregului bulb ocular.

Ce este cherry eye sau prolapsul membranei ninctitante la caine?

Reprezinta o dislocare a componentei glandulare (producatoare de lacrimi) de la nivelul pleoapei a treia a cainilor si uneori a pisicilor.

Cum se manifesta prolapsul membranei nictitante la caine?

Se poate observa usor, cu ochiul liber cum in zona unghiului intern al ochiului, spre nas adica, exista o umflatura rosie, lucioasa, precum o cireasa (de unde si numele). Nu este dureroasa dar este iritanta si poate duce la o “atentie” deosebita a animalului de a se “scarpina” la ochi.

De ce apare prolapsul membranei nictitante la caine?

Apare mai ales la cainii tineri, pana in doi ani si mai ales la cei ai caror parinti au avut si ei aceeasi afectiune. Deci este recunoscut ca are o componenta genetica, mostenita.

Sunt rase mai afectate in cazul prolapsului membranei nictitante de la nivelul pleoapei a treia?

Da! Exista cateva rase mai des afectate precum Bulldog, Shih-tzu, Pekinez, King Charles, Pug, Cocker, Boxer, Golden retriever, Boston terrier dar si alti indivizi din alte rase pot fi afectati.

De ce este important de stiut despre aceasta boala si ce complicatii poate produce?

Lasata netratata poate duce la infectii in apropierea ochiului, inflamatii extinse, traumatisme ale membranei nictitante.  Cel mai grav este insa posibilitatea aparitiei Keratoconjunctivitei sicca. Keratoconjunctivita sicca este o inflamatie a corneei ce poate duce la orbire ca urmare a insuficientei “irigari” cu lacrimi. Aceasta insuficienta survine in urma perturbarii producctiei de lacrimi din membrana nictitanta.

Cum se trateaza cherry eye (prolapsul glandei nictitante) la caini?

Foarte rar, cu mult noroc, se poate reduce in dimensiuni si se poate repozitiona in urma tratamentelor cu antibiotice si steroizi la nivel local. In cele mai multe cazuri se recurge la tehnici chirurgicale. Fara remedierea chirurgicala afectiunea poate progresa pana la keratoconjunctivita sicca.

Atentie! De cele mai multe ori, daca este afectat doar un ochi, este foarte probabil ca afectiunea sa se dezvolte, mai devreme sau mai tarziu, si la celalalt ochi.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara