Abecedarul veterinar

Ciobanescul Romanesc este mandria romanului

Ce s-ar fi facut oare taranul roman fara un astfel de caine? Greu de spus. Este simplu de apreciat ca in niciun caz bine. Acest caine perfect echilibrat din punct de vedere al comportamentului este un foarte bun paznic rezistent la conditii vitrege.

Face parte din grupa de caini de cireada fiind cunoscut astazi destul de bine si in afara tarii. Este o rasa asupra careia omul a avut o influenta destul de scazuta, fiind considerata o rasa naturala, adica neselectionata stiintific, lucru ce se cauta a fi indreptat in ultimii ani. Este un caine de talie mare, inalt, robust dar nu greoi, cu bogat invelis pilos, de culoare deschisa. Este specific zonelor montane sau deluroase subcarpatice, cu vreme rece, umeda. Este adaptat si altor medii de viata dar are nevoie de spatii largi. Sufera in zonele prea calde si poate avea mai ales probleme reproductive.

Este suspicios cu strainii, rezervat si destul de tolerant cu copii, va cauta atentia si comfortul stapanului si va cauta mereu parteneri de joaca pe masura. Nu este un caine care sa execute efort intens de lunga durata, mai degraba putin intens pe durata lunga, asa ca nu va asteptati sa fie agil ca un Labrador. Vocea puternica va atentiona si speria evetualii raufacatori, fiind foarte bun caine de paza pentru bunuri si proprietati. Este agresiv fata de alti caini daca este provocat.

Problemele de sanatate sunt legate mai ales de otite, displazie de sold, displazie de cot, infertilitate din diverse cauze, probleme cardiace si de piele, mai ales vara.