Recomandari gastronomice

Ce sa ii dai sa manance cand nu mai mananca? Pentru caini si pisici!

Atunci cand intri in pana de idei in ce inseamna mesele zilnice ale cainelui sau pisicii tale, ca proprietar responsabil vei alege sa urmezi sfatul si recomandarea medicului veterinar specialist. Ca o consecinta fireasca a asimilarii cainelui sau pisicii cu un membru cu drepturi depline in familie omul, uneori, se intreaba daca nu cumva fie animalul s-a plictisit de sortimentele zilnice fie ca, asa cum ni se intampla noua, variatia in alimente asigura si un aport complet dar si complex de nutrienti greu de gasit intr-o monodieta.

In cazul in care a fost sustinuta o alimentatie cu o hrana industiala de calitate (granulata sau conserve) atunci majoritatea problemelor de aport nutritional sunt rezolvate ca urmare a “retetelor” stabilite stiintific ce stau la baza unor asemenea produse. Sigur ca exista si variatii individuale insa ele pot fi usor adaptate cu cateva suplimente alimentare recomandate, in functie de necesitati, de catre doctorul veterinar profesionist. Pornirea fireasca insa a stapanului iubitor este de a imparti o parte din alimentele omului cu cainele sau pisica de langa el. Fie ca se uita rugator in ochii stapanului fie ca se agita intr-un mod inimaginabil atunci cand se pregateste mancarea in casa sau chiar atunci cand dintr-un sentiment de egalitate prea intarit, animalutul incearca sa ia masa in acelasi timp cu stapanul, acesta mai “gusta” cate o bucatica de carnita preparata, un rest de salam sau carnat, drob sau altele. Aceste delicatese extrem de gustoase vor face ca pofta necuvantatorului sa fie vesnic mai mare. Mai ales atunci cand avem un caine mic extrem de alintat, din proprie initiativa sau in urma unui sfat de la alti proprietari dar nu neaparat de la medicul veterinar specialist, acesta poate primi, sa zicem alternativ, o masa preparata in casa (despre care am mai vorbit si in articolul http://doctor-vet.ro/bon-appetit/)care evident ca este foarte gustoasa. In acest caz este bine sa evitati sa va mirati ca apoi bietul caine sau chiar si pisicuta vor refuza “bobitele” si vor astepta infrigurati sa va indreptati repede spre frigider sau spre aragaz si sa va apucati “de treaba”.

Este cel mai clasic santaj emotional. “Cum sa lasi cainele sau pisica nemancata? Este clar ca ar trebui sa ii dau ceva de mancare!”. Vi se pare cunoscut? Un doctor veterinar specialist ce consulta in fiecare zi stie ca da. In cazul in care nu are o alta problema de sanatate, animalutul, in majoritatea cazurilor va prefera mancarea gatita, reusind ca in cel mai scurt timp, sa va faca sa credeti ca fie “bobitele” nu sunt bune, fie ca nu sunt destul de nutritive, fie ca ar fi mai bine sa fie hranit cu hrana gatita.

Exista o solutie compromis. Incercati pe cat posibil sa consultati si sa cereti sfatul medicului veterinar profesionist in vederea eliminarii unor probleme de sanatate sau pentru a stabili cea mai buna reteta. In principiu insa, este indicat sa mentineti hranirea cu hrana industrializata de cea mai buna calitate, ce poate fi schimbata ca si sortiment, treptat, atunci cand considerati ca necesar. Peste aceasta dieta, ca o adaugire si nu ca o inlocuire, puteti folosi, dupa caz, carne de macelarie, dar indicat ar fi, preparata mai ales prin fierbere. Se pot folosi organe diverse, precum inima de vita, bojoc, rinichi de vita dar si musculatura, cu cat mai putina grasime, de vita, oaie, miel, pui. Atentie la ficatei si oase. Sunt mai “grele” si pot da probleme fie cu fierea, fie cu alergiile alimentare sau eczemele. Evitati sa folositi uleiuri, prea multa sare, condimente, ceapa sau usturoi. Pentru pisici, pestele este o delicatesa, atentie insa la oase si la piele ce poate da probleme digestive.

Pentru ca le vrei binele si pentru ca doar intreband vei stii mai multe despre o ingrijire “de clasa” alege sa mergi la doctorul veterinar profesionist pentru o consultatie, o vorba buna si sfaturi ce vor face sa ai un animalut fericit si sanatos!