Abecedarul veterinar

Ce nu stiai despre pisici? Citeste aici!

Domesticite mai bine de acum mai bine 3000 de ani i.d.H., pisicile au avut un statut special in diverse culturi, fie ca erau venerate fie ca erau simboluri malefice au fost mereu in atentia omului. Sofisticate sau viclene, blande sau independente pisicile au ajuns sa fie prezente in casele noastre in numar mai mare decat cainii. Exista si lucuri mai putin cunoscute despre feline din casa noastra care ar putea sa ne faca sa le privim altfel.

Astfel, oare cati dintre noi stiau insemnatatea torsului pisicesc ? El este un sunet produs de pisicile care se simt confortabil, in siguranta dar si de cele foarte stresate in anumite conditii. Sunetul se banuieste ca ar fi produs prin vibratii ale laringelui dar si de trecerea sangelui prin anumite vase de sange.

Sau stiati ca o pisica doarme mai bine de 2/3 din zi si a zecea parte din zi o petrece toaletandu-se ? Stiati ca exista si pisici cu cate 6 degete la o labuta ? Ei bine da, ele exista si au fost selectate in numar mare de scriitorul american Ernest Hemingway, aceste pisici suferind de o afectiune genetica numita polidactilie (mai multe degete).

De ce suntem alergici la parul de pisica ? In afara de faptul ca fiecare individ are un sistem imunitar unic ce poate sau nu sa fie pus in stare de « alergie » aceasta nu apare neaparat la parul pisicii cat la particulele chimice rezultate prin intinderea si deshidratarea salivei de pisica pe parul din zonele toaletate de aceasta prin lins.

Stiati ca penisul motanului, la fel ca al leului si tigrului, este orientat inapoi astfel ca urinarea are loc vertical sau spre inapoia animalului si ca la exterior  penisul de motan are prezente numeroase cute taioase iar in interior are prezent un rudiment de os numit os penian ?

Un alt fapt ciudat la pisici este ca au o vedere excelenta de noapte dar nu disting culorile, putand sa faca doar diferenta intre nuante precum verde-albastru, albastru-galben si alte cateva nuante.

Stiati ca mustatile de pe ultimele doua randuri pot fi miscate independent, asigurand o mai buna perceptie a mediului inconjurator ? Tot pisicile au in apropierea nasuluie cateva glande care produc feromoni. Acestia sunt depusi prin frecarea cu capul pe diverse obiecte sau persoane ori alte pisici si sunt semnal de recunoastere a unor locuri sau animale ori persoane in preajma carora pisica se simte confortabil si in siguranta.

Si multe altele sunt de stiut despre pisici si despre animalutul din casa ta insa doar daca ai curajul de a alege sa consulti medicul veterinar specialist vei putea descoperi cum sa inveti mai multe si cum sa le asiguri o sanatate de fier iar tie linistea cuvenita.