Abecedarul veterinar

Ce ne spun ochii cainelui sau pisicii noastre?

Privirea unui animal, de multe ori, ne provoaca diverse stari emotionale, de la bucurie pana la intristare. Atribuim tot felul de caracteristici, cel mai des specifice doar omului, animalului pe care il privim in ochi. De cate ori nu se spune: are o privire inteligenta, agresiva, trista, etc.

Totusi, din punctul de vedere al medicului veterinar profesionist, prin stransa legatura cu sistemul nervos central, ochii sunt martorii unor modificari interne sau neurologice dar fiind un organ foarte sensibil, acesta are si afectiuni limitate la structurile proprii.

Astfel, un medic veterinar spceialist poate intalni binecunoscuta cataracta, manifestata prin opacifierea cristalinului, keratita acuta traumatica, insemnand practic o leziune (zgarieturi, arsuri) la nivelul corneei ce va duce fie la opacifierea corneei fie in cazurile grave la un ulcer corneean sau chiar exteriorizarea unor structuri profunde (desmetocel).

Chiar si o lacrimare abundenta, clipitul excesiv, inrosirea conjuctivei, pot fi pentru doctorul veterinar profesionist semne ale unei infectii sau alergii ale conjunctivei, iar marirea in volum a bulbului ocular poate fi semnul unui glaucom. Alte modificari precum schimbarea culorii irisului la feline (intalnita uneori in infectiile generalizate), miscarea rapida sau/si necontrolata a globilor oculari, diametrul inegal al pupilelor, intalnite in diverse afectiuni nervoase (AVC, traumatisme, tumori), opacifierea difuza a corneei in hepatita Rubarth la caine, iridociclocoroidita de la pisica, intalnita in toxoplasmoza, si alte afectiuni pot fi suspicionate de catre doctorul veterinar specialist pe baza examinarii oculare. Iata cate lucruri poate ascunde privirea animalului si de aici si importanta examinarii atente a acestora. Daca toate denumirile ciudate ale acestor boli te-au speriat incearca si alege sa vii la medicul veterinar profesionist pentru o consultatie edificatoare cat si o vorba buna si sfaturi indispensabile pentru o ingrijire ca “ochii din cap” a cainelui sau pisicii tale.

 

One Comment