Si nu, nu este o gluma, si nici foarte rare nu sunt cazurile. Cu siguranta stiti povestea ursului pacalit de vulpe. Ce ar fi daca am muta povestea in viata de zi cu zi si am considera ca vulpea nu e vulpe ci pisica iar ursul nu este urs ci iepuras. Iar la final sa constatam ca pisica a fost pacalita de iepuras. Daca mai punem ca iepurasul este de jucarie, din cauciuc, deja este usor de dibuit ca avem un caz special. Pe cat de special este cazul in sine, pe atat de des se poate intampla cu orice alta jucoarioara sau ata de cusut, ciucuri de la covor, samburi de masline, resturi de celofan sau alte corpuri straine. Pe scurt, numarati si tineti cont de integritatea jucariilor si obiectelor ce produc interes pronuntat in cazul pisicilor. Pe cat de simandicoase si mofturoase sunt la mancare pisicile, pe atat de imprudente sunt cu jucariile sau obiectele cu care isi ocupa timpul. Fie ca “maltrateaza” jucariile din placere, fie ca le atrage forma ori vreun miros mai ciudat, obiectele straine de hrana obisnuita, pot ajunge in sistemul digestiv al pisicii. Este usor sa iti imaginezi ca astfel de elemente nealimentare nu se pot digera iar daca sunt prea mari pentru a putea fi vomitate sau eliminate natural, se poate produce ocluzia intestinala. In urma ocluziei, obstructia poate fi partiala sau totala, in functie de cat material sau lichid mai poate sa treaca de acest obstacol.
Daca mai iei in consideratie un fapt natural pentru pisica, si anume ca manifesta putine semne de boala, pentru a nu isi arata vulnerabilitatea, povestea poate sa evolueze mult si bine pana sa iti dai seama.
Este adevarat, pisica poate sa vomite, sa isi piarda pofta de mancare si de a bea, ar putea sau nu sa aiba scaun, insa per total va arata deprimata, fara chef de joaca si deshidratata. Durerea exista dar este posibil sa nu o sesizezi si nici daca o palpezi la nivelul abdomenului “sa nu iti zica nimic”. Per total ai putea crede ca este doar suparata din cine stie ce motiv si nu te ingrijorezi prea tare. Poate ca aici ar trebui intervenit si cercetata situatia mai amanuntit.
Medicul veterinar, in functie de statusul vaccinal al pisicii, adica daca si cand a fost ultima oara vaccinata, poate incerca mai intai sa depisteze probleme de natura infectioasa (FeLV/FIV), ce sunt des intalnite si nu se manifesta foarte clar. Dar, in acelasi timp, o hemoleucograma si o ecografie sau radiografie abdominala, pot sa duca la o concluzie ce necesita abordare chirugicala imediata. Prin interventia chirurgicala se poate observa direct locul unde s-a produs obstructia, aspectul segmentului intestinal afectat si se poate proceda la extragerea corpului strain cu sau fara indepartarea unei zone de intestin ce poate fi afectata, in functie de tipul si timpul cat a stationat corpul strain, prin necrozare.
Asta momentul diagnosticului trebuie sa fie cat mai rapid, pentru a permite organsimului sa isi reia functia digestiva, esentiala supravieturii. Astfel de cazuri, de corpi straini ce produc obstructii intestinale, sunt periculoase si pentru ca, o intrerupere a hranirii normale pe un timp mai indelungat de 2-3 zile,poate duce la atrofie de mucoasa intestinala si lasarea posibilitatii ca bacteriile normale din intestin sa produca infectii si intoxicatii generalizate, periculaoase pentru viata. La aceste pericole se mai adauga si riscul de peritonita, perforare intestinala si necroza intestinala.
Pentru a preveni astfel de cazuri, este util sa inveti cate ceva despre rutina zilnica a pisicii tale. Cu ce se joaca, ce o atrage cu prediclactie, daca mai exista si cat de intregi sunt jucariile sau alte obiecte cu care pisica isi ocupa timpul, cum este ea cand este fericita si cum este cand nu se simte bine. Iar sfatul suprem ar fi sa mergi cat de repede poti la medicul veterinar specialist pentru consultatie, investigatii si tratament. Considera pisica drept un copil mic si neatent. Doar tu, stapanul ei iubitor, o poti cunoaste cel mai bine si poti sa depistezi din timp daca ea isi schimba comportamentul normal, cel stiut, semn ca a patit, posibil, ceva rau.
Dr. Daniel Lescai
Doctor in Medicina Veterinara