Boli la animale

Ce legatura exista intre culoarea ochilor la pisica si intreruperea medicamentoasa a caldurilor?

www.doctor-vet.roStim deja ca ochii sunt o fereastra catre suflet si in multe privinte pot fi si o fereastra catre starea de sanatate a unui organism. De cate ori nu auzim sau pronuntam expresii legate de “viata din ochi”, “privire bolnavicioasa”, “claritatea ochilor” si multe altele. Din acest considerent, este important, ca un iubitor adevarat de animale, sa cunoasca unele aspecte, usor de identificat, aflate in legatura cu starea de sanatate, in acest caz, a pisicilor. Pisicile sunt dificile in multe privinte. Sunt ascunse, putin expresive si uneori pot fi bolnave pentru o perioada lunga, fara ca cineva sa poata cunoaste acest lucru.

Daca legam starea de sanatate a pisicilor si de succesiunea ciclica a perioadei estrale, a caldurilor, adica acea perioada in care pisica doreste sa se imperecheze, atunci putem sa obtinem cateva indicatii clare pentru proprietarii de pisici nesterilizate.

Din diferite motive, unele intemeiate iar altele mai mult de natura emotionala, multe dintre pisicile de pe langa casa omului sunt nesterilizate. Pisica este un animal poliestric sezonier, adica perioadele de calduri se succed ciclic de primavara pana toamna. Unii oameni interpreteaza comportamentul normal acestei perioade drept un “chin” sau sunt deranjati de astfel de manifestari. Sau pur si simplu nu doresc pisoi, aparitia motanilor sau vagabondajul. Fara interventia chirurgicala, exista un numar redus de metode de limitare a manifestarilor estrale. O metoda des folosita este cea medicamentoasa, prin care se administreaza preparate, injectabil sau oral, pentru prevenirea sau intreruperea ciclului.

Totusi, aceasta metoda vine si cu un aspect mai putin dorit. Pisica, prin particularitatile sale biologice, nu ovuleaza spontan. Acest lucru se traduce printr-o perioada de estru, dominata de estrogeni, hormon stimulator al activitatii sexuale, care nu este urmata de o perioada progesteronica, luteala, asa cum se intampla la catea, alte animale si om. Ovulatia la pisica este stimulata doar de o succesiune de acte de imperechere in decurs de cateva ore. In lipsa imperecherii, nu se produce ovulatia si nici nu urmeaza perioada progesteronica, cea care ar mentine gestatia. Progesteronul este raspunzator de derularea corespunzatoare a unei sarcini, gestatii.

In cazul intreruperii medicamentoase a estrului, a caldurilor, sunt folosite, in general, preparate pe baza de progesteron. In acest fel, pisica, in lipsa ovulatiei, primeste in corp o doza de progesteron, ce va induce corpul intr-o stare similara celei de dupa imperechere. In acest fel, corpul “crede” ca se pregateste de gestatie. Progesteronul, adica medicamentul folosit, va induce cateva modificari ale activitatii secretorii din uter, in unele situatii, nu toate, in functie de diversi factori, putand duce la o acumulare patologica, nedorita. Aceasta acumulare, in cazul in care se transforma in puroi, poarta denumirea de piometru.

Acumularea unei astfel de secretii patologice in interiorul uterului, il transforma pe acesta intr-o adevarata “punga de puroi”. Evident, corpul reactioneaza printr-un proces inflamator si de aparare. Din aceasta lupta pentru supravietuire, in anumite conditii, se formeaza o multime de legaturi intre anticorpii pisicii si antigenul ce a participat la producerea acelei secretii purulente. Astfel de complexe imune, antigen-anticorp, calatoresc prin organism si pot ajunge chiar si la nivelul ochilor, producand o uveita, o colorare ciudata a ochilor, o “intunecare”, precum un abur in interiorul lor.

Acesta este un semn extrem de important si mai ales vizibil, pe care oamenii il pot depista usor si pot cere ajutor medicului veterinar. Este de retinut ca acesta este un semn grav, ce denota o lupta lunga si grea pe care o duce corpul pisicii cu abundenta agresiunilor din interior. In acest caz, necesarul de tratament include interventie chirurgicala de urgenta si terapie intesiva. Chiar si asa, se pot intampla tragedii…

Prevenirea unor astfel de probleme se poate realiza prin sterilizarea chirurgicala timpurie si administrarea medicatiei doar la recomandarea si sub supravegherea unui medic veterinar.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara