Abecedarul veterinar

Ce este si la ce foloseste endoscopia digestiva superioara la caine si pisica. Gastroscopia

Endoscopia gastrointestinala superioara este una dintre cele mai bune metode de examinare a tubului digestiv. Oportunitatea, pentru medicul veterinar specialist, de a examina direct si de a obtine probe biologice de la nivelul esofagului, stomacului si intestinului a adus mari beneficii in cazul stabilirii de diagnostice precise si deci asigurarea unui tratament eficient in cazul afectiunilor ce evolueaza la acest nivel. Cu toate ca ofera numeroase avantaje in diagnostic, endoscopia este cel mai bine utilizata, de catre doctorul veterinar specialist, concomitent cu alte tehnici de examinare, cum este cazul examinarii radiologice, analize de laborator si altele. Utilizata judicios, endoscopia ofera o alternativa viabila interventiilor chirurgicale exploratorii sau de recoltare de probe biologice ori de indepartare a corpilor straini.

Gastroscopia foloseste in mare parte pentru identificarea modificarilor de la nivelul mucoasei gastrice. Aceasta poate fi folosita de catre medicul veterinar specialist si pentru pentru diagnosticul torsiunii gastrice sau in cazul altor modificari topografice, uneori datorate tumorilor localizate in apropierea stomacului.

 

 

Gastroscopia a devenit cea mai valoroasa metoda de diagnostic pentru evaluarea afectiunilor gastrice primare datorita observarii directe a mucoasei acestui organ. Permite in acest fel descoperirea unor afectiuni locale foarte greu diagnostigabile prin alte tehnici.

In urma patrunderii la scara cat mai larga a acestei endoscopiei de diagnostic,  s-a observat ca aceasta metoda este sensibil mai performanta in evaluarea modificarilor gastrice decat alte metode precum radiografia simpla sau cu substante de contrast.

In foarte putine cuvinte, pentru ca medicul veterinar specialist poate sa vada la propriu in interiorul stomacului este un avantaj fenomenal, la care s-a visat mereu.

De ce este recomandata endoscopia superioara sau indicatiile gastroscopiei la caine si pisica

Indicatiile gastroscopiei se refera mai ales la cazurile clinice ce evolueaza cu vomituritie, voma, hipersalivatie, hematemeza, melena, anorexie, etc.

Cel mai des se diagnostica gastrita cronica (complicata sau nu cu Helicobacter spp), eroziuni gastrice, prezenta corpilor straini si modificari ale motilitatii gastrice. Ulcerele gastrice si tumorile gastrice sunt foarte usor de diagnosticat prin aceasta metoda.

Voma reprezinta una dintre cele mai dese cauze ale acestui tip de examinare. In cazul vomei acute fara suspiciunea ingestiei unui corp strain sau indiciile unui ulcer gastric, acest tip de examen este de obicei mai putin utilizat, mai ales din cauza lipsei unei trimiteri din partea medicului curant, pierzand astfel din beneficiul evaluarii corecte a modificarilor mucoasei gastrice.

Numarul de cazuri prezentate pentru gastroscopie creste in cazul vomei ce persista cateva zile la rand sau in voma este prezent sange, in acest din urma caz fiind vorba mai ales de eroziuni gastrice datorate unor cauze traumatice sau medicamentoase.

In cazul vomei cronice, mai ales la animalele batrane, este necesara si o evaluare biochimica sanguina in vederea stabilirii unor eventuale afectiuni concurente.

De cele mai multe ori, gastroscopia nu se limiteaza doar la examinarea mucoasei gastrice ci este coroborata si cu examinarea esofagului si a duodenului, realizandu-se astfel o esofago-gastro-duodenoscopie, care din punct de vedere financiar este mai avantajoasa pentru proprietar decat numeroase radiografii cu sau fara substanta de contrast si tratamentul aferent, care poate sa nu dea rezultatele scontate.

Medicul veterinar profesionist va alege sa recomande o astfel de examinare in conformitate cu starea animalului, pentru a alege cea mai scurta cale catre diagnostic, tratament dar si pentru linistea proprietarului responsabil si sanatatea bietului pacient necuvantator.