Abecedarul veterinar

Cat de legal sau ilegal este sa taiem coada si urechile cainilor? Tu stiai de lege?

Exista numerosi entuziasti ai cresterii animalelor ce au avut mereu aceasta intrebare pe buze dar nu au stiut unde sa gaseasca raspunsurile. Cat de legal este de exemplu sa vii la medicul veterinar specialist si sa soliciti cuparea urechilor, amputarea cozii sau alte operatii de acest gen?

Ceea ce vei citi in continuare te va surpinde si vei descoperi adevarul pe care legea il dezvaluie pentru toti cei ce vor sa o cunoasca.

Exista in Romania legea numarul 60 din 24 martie 2004 “privind ratificarea Conventiei europene pentru protectia animalelor de companie” semnata la Strasbourg. Aceasta lege a fost emisa de catre Parlamentul Romaniei si a fost publicata in Monitorul Oficial din 5 mai 2004.

Surpriza urmeaza daca alegi sa citesti in continuare. Articolul 10 stipuleaza:

“Interventii chirurgicale

(1) Interventiile chirurgicale destinate modificarii aspectului unui animal de companie sau altor scopuri trebuie sa fie interzise si, in special:

a) codotomia

b) cuparea urechilor

c) sectionarea corzilor vocale

d) ablatia ghearelor si a dintilor

(2) Exceptii de la aceste interdictii nu se pot face decat:

a) daca medicul veterinar considera o interventie necesara fie din motive de medicina veterinara, fie in cazul unui animal deosebit;”

Acestea sunt aspectele legislative ce reglementeaza operatiile “estetice” de tip codotomie (taierea cozii), cuparea urechilor, sectionarea corzilor vocale si ablatia ghearelor si dintilor. Consultati medicul veterinar specialist cu privire la aceste operatiuni si veti descoperi cele mai bune sfaturi in legatura cu ingrijirea si bunastarea animalelor.