Sterilizarea masculilor sau mai bine spus castrarea reprezinta practic manopera efectuata de catre doctorul veterinar specialist prin care este abolita capacitatea reproductiva a animalului, de cele mai multe ori prin indepartarea chirurgicala a testiculelor.
Ce efecte are aceasta manopera medicala asupra vietii masculului poti descoperi citind acest succint material de specialitate.
Proprietarul responsabil de caine sau motan va dori mereu sa stie, de la medicul veterinar profesionist, in ce mod viata animalului va fi afectata de aceasta manopera iar una dintre problemele majore o reprezinta cresterea greutatii corporale. Pierderea testiculelor reprezinta in esenta pierderea sursei endogene (interne) de testosteron, hormonul specific masculilor dar si capacitatea de a mai produce spermatozoizi. Insa actiunea majora este reprezentata de pierderea sursei de hormon masculin, a carui productie majora este localizata in testicule, o mica parte fiind produsa si in glandele suprarenale. Daca am intelege cate ceva din actiunile pe care acest hormon le are in organismul masculilor poate vor intelege si modificarile ce urmeaza castrarii. Una dintre actiunile testosteronului este cea de a stimula dezvoltarea caracterelor masculine cum ar fi organele sexuale, precum dimensiunea penisului, testiculelor dar si dezvoltarea masei musculare si a osaturii, stimuleaza agresivitatea, pilozitatea.
La nivel intim celular, testosteronul stimuleaza sinteza proteica, diminueaza receptivitatea masei musculare la hormonii anti-inflamatori, previne acumularile de grasime, ajuta la buna coagulare a sangelui.
Dar oare putem spune ca un animal castrat devine obligatoriu obez? Ei bine, nu! Obezitatea este cauzata in principiu printr-un aport caloric crescut sau disproportionat fata de necesarul organsimului, asta insemnand mese copioase zilnice, lipsa efortului fizic zilnic, ceea ce inseamna ca ingrasarea este mai degraba un management nutritional defectuos decat o problema strict hormonala. Este totusi adevarat ca lipsa testosteronului creaza o susceptibilitate in acest sens dar ea poate fi evitata printr-un control eficient al aportului alimentar si evitarea sedentarismului.
O alta problema este legata de blocajul uretral al motanilor despre care se credea pana de curand ca este influentat de sterilizare. Insa exista studii care arata ca diametrul uretrei (caii de eliminare a urinei din vezica pana la varful organului copulator) nu se modifica in decursul cresterii si dezvoltarii organismului, chiar daca animalul este castrat.
Ramane in concluzie o intrebare si anume ce manaca un mascul castrat? Ei bine exista formulari de hrana industriala special conceputa pentru motani sterilizati, pisici care stau doar in casa, animale cu tendinta la ingrasare iar pentru fiecare rasa sau grup de rase exista sortimente speciale de hrana. Totul este sa veniti la medicul veterinar specialist si sa intrebati ce puteti face si bineinteles sa nu uitam ca in lipsa unei activitati angrenante pentru animal, singura placere ramasa este mancatul, asa ca mergeti la plimbari lungi si poate chiar alergati in pas vioi, aruncati un bat sau daca aveti un pisic poate cumparati o jucarie pe care acesta sa o urmareasca intensiv cateva minute pe zi.
Legat insa de subiectele mai putin stiintifice, unii proprietari pot considera aceasta manopera una mutilanta sau chinuitoare, in numeroase situatii facand un transfer nejustificat al consecintelor psihice de la om, in cazul deficientelor sexuale sau nevoilor parentale, asupra bietului animal.
In toate situatiile, sfatul si vorba buna a medicului veterinar specialist iti poate asigura cea mai buna informare pentru cele mai inspirate decizii in cunostinta de cauza.