Boli la animale

Cardiomiopatia dilatativa. Cand nu este bine sa fii prea “inimos”!

Cardiomiopatia dilatativa este o afectiune cardiovasculara, cu potential fatal, caracterizata de o dilatatie a cordului, atat stang cat si drept; cu toate acestea vasele coronare si valvele atrioventriculare nu prezinta modificari dar este prezenta o disfunctie miocardica mai ales in sistola. Cam asta ar spune un medic veterinar specialist in multe cuvinte medicale. Insa traducerea ar fi in urmatoarele randuri si o poti descoperi daca alegi sa citesti.

Pe scurt, oricat de mult ne-ar placea tuturor sa stim ca animalutul de langa noi are o “inima mare”, uneori prea mare inseamna si rau. Adica inima, cea care actioneaza precum o pompa complicata, devine mai mare, ca volum, decat ar trebui in mod normal. Pe masura ce se mareste, muschiul inimii devine mai subtire si in consecinta si
“puterea” inimii scade. Rezultatul se vede intr-o mai slaba capacitate de a impinge sangele prin tot organismul.

Afectati mai des si prezentati mai mult la consultatie la doctorul veterinar specialist sunt mai ales cainii intre 4 si 11 ani din rasele Doberman, Boxer, Dog german, Afgan, Cocker, s.a., manifestandu-se mai ales datorita afectarii sistemelor cardiocirculator, respirator, excretor.

Proprietarul responsabil si informat poate observa, la un caine bolnav, ca exprima o respiratie accelerata, greoaie, tuse. Consultatia de specialitate la medicul veterinar mai poate sa identifice edem pulmonar, slabire, letargie, tahicardie sau chiar fibrilatii, hepatomegalie, timp de reumplere capilara crescut, etc. Dintre toate, cea mai importanta complicatie este edemul pulmonar, adica “apa la plamani”. Edemul se produce pentru ca in plamani stagneaza mai mult sange decat de obicei iar o cantitate din partea sa lichida “imbiba” locul pe unde oxigenul trece in sange, rezultand o respiratie grea, ineficienta si senzatia de sufocare.

Depistarea afectiunii se face de catre doctorul veterinar profesionist cu ajutorul examinarii radiologice la nivel toracal, electrocardiografiei si ecocardiografiei simple sau cu Doppler. La aceasta din urma tehnica medicul examinand morfologic ( ca aspect)  intreaga arie cardiaca dar si determina prin tehnica Doppler viteza si sensul de deplasare a coloanei de sange (elemente importante de diagnostic).

Evident ca pe cat de “inimos” este catelul tau pe atat de mult, odata cu varsta, ar putea sa sufere si el, precum oamenii, de afectiuni cardiace. De aceea este necesar sa-l aduci la medicul veterinar pentru o consultatie de specialitate dar si examinari suplimentare, mai ales pentru rasele si varstele tinta, pentru un diagnostic precoce, sfaturi utile si o vorba buna.

Exit mobile version