Cavitatea bucala este un loc des afectat de prezenta formatiunilor tumorale la pisica. Una din zece pisici poate fi afectata in timpul vietii de o forma de cancer oral. Cel mai des intalnit este carcinomul cu celule squamoase. Acest tip de neoplazie este foarte activa, avand o crestere rapida. Produce durere si sangerari locale. Pisica afectata va refuza sa manance, va fi mai deprimata decat de obicei, va vocaliza si poate avea urme de sange pe parul din jurul cavitatii bucale. Pe masura ce creste, formatiunea tumorala deformeaza aspectul facial. Pisica va fi greu de atins in zona afectata si poate reactiona agresiv datorita disconfortului. Initial, carcinomul oral, se poate manifesta ca o inflamatie bucala obisnuita sau poate afecta, la inceput, zona din apropierea dintilor. Dintii pot sa se mobilizeze si pot fi pierduti. Unoeri sunt necesare extractii dentare si lezunile locale pot fi confundate cu reactii postextractionale sau complicatii ale acestor manopere stomatologice. De aceea, initial, carcinomul oral la feline poate fi confundat cu abcese radiculare, chisturi radiculare, granuloame ce afecteaza radacina dintilor sau alte leziuni mai putin grave. Cu timpul insa, zona se deformeaza, devine sangeranda si foarte dureroasa. Aspectul radiologic este modificat si este caracterizat, unoeri, de procese complexe de demineralizare osoasa si mineralizare a tesutului moale afectat.
Supuratiile locale pot duce catre un diagnostic eronat, de infectie locala. Aceasta este prezenta dar secundar, ca urmare a necrozei locale, a suprapunerii bacteriene si inflamatiei locale. Carcinomul oral la feline metastazeaza repede catre limfonodulii regionali si poate ramane doar la acest nivel.
In medie, pisicile mai afectate, sunt in varsta de peste 10 ani dar asta nu inseamna ca varstele mai mici nu pot fi afectate. Chiar daca nu se cunosc foarte multe despre factorii ce duc la acest tip de cancer, statistica poate conduce la o concluzie ciudata. In casele in care stapanii fumeaza, pisicile au un risc mai mare a aparitiei acestui tip de neoplazie. La aceasta mai poate fi adaugat si ca incidenta mare a gingivitelor recurente la pisica, face ca salivatia pronuntata, asociata tuturor tulburarilor bucale la pisica, sa nu conduca rapid catre o examinare de specialitate, a intregii cavitati bucale.
Carcinomul oral la pisica poate afecta, mai des, zona sublinguala sau palatina insa, mai agresiv si dificil de abordat, ramane localizarea peridentara sau gingivala ce invadeaza rapid si structurile osoase. In urma deformarilor locale apare si malocluzia, inabilitatea de a inchide corespunzator gura, fapt ce duce la agravarea simptomatologiei.
Din pacate, prognosticul este foarte prost, indiferent de combinatia de elemente terapeutice, chirurgical, chimioterapie, radioterapie, supravietuirea este dificila si redusa in timp, fiind statistic observata doar pe parcursul a catorva luni dupa diagnostic. Nici calitatea vietii nu este imbunatatita, pisica fiind extrem de sensibila la durerea locala, inabilitatea de a se toaleta corespunzator si de a se hrani dupa cum era obisnuita.
de Dr. Daniel Lescai
Doctor in Medicina Veterinara