Boli la animale

Cand si cum deparazitezi animalutul tau? Cateva sfaturi utile la sfarsit de iarna!

Endo si ecto-parazitii reprezinta un important factor de risc atat pentru animale, cat si pentru om; de aceea este absolut necesar ca animalul dumneavoastra sa fie deparazitat intern si extern nu numai la nevoie, ci chiar preventiv, dupa cum va sfatuieste medicul veterinar profesionist.

La varsta de 5-6 saptamani se incepe cu deparazitarea interna, aceasta manopera fiind necesara deoarece parazitii pot fi transmisi de la mama la fat chiar din perioada fetala (transmitere transplacentara), ulterior prin laptele matern si prin ouale si proglotele eliminate o data cu fecalele. Si stim cat de grav este pentru un biet puiut sa aiba viermi la o varsta asa de mica: subdezvoltare, diaee, voma, apatie, deshidratare, imunitate mica si alte boli.

Medicul veterinar profesionist iti va spune ca in parazitozele masive se pot intalni manifestari sistemice, cum ar fi cele digestive (gastroenterita, chiar hemoragica, lipsa apetitului, voma), manifestari nervoase datorate toxinelor produse de paraziti (ex. ascaronul eliminat de ascarizii vii cat si cel rezultat in urma mortii acestora), fermentatii anormale ale continutului alimentar cu balonarea consecutiva a abdomenului, aport insuficient de proteine, glucide, vitamine, minerale (ceea ce conduce la o dezvoltare intarziata a organismului si, foarte important, la o scadere a capacitatii de aparare a organismului), sindrom obstructiv sau oclusiv prin adevarate „ghemuri” de paraziti, stanjenind astfel tranzitul digestiv.

Astfel, in primele (6-14) saptamani de viata deparazitarile interne se fac la fiecare 10-14 zile de vaccinare, acest interval fiind considerat suficient pentru ca formele larvare sa incheie ciclul evolutiv si ajungand la stadiul de adult pentru a se localizeze la nivel intestinal; ulterior deparazitarea se efectueaza la 3-4 luni sau de cate ori este nevoie si dupa sfatul medicului veterina specialist.

Este de preferat ca deparazitarea interna sa fie efectuata de un medic veterinar profesionist si sa fie inregistrata adecvat.

In general, in functie de conditiile date, medicul veterinar stabileste schema de deparazitare. Aceasta difera de la un animal la altul in functie de:

  • mediul de unde provine animalul achizitionat si felul in care a fost intretinut;
  • deparazitarile efectuate pana in momentul achizitionarii;
  • mediul in care traieste animalul (in apartament sau la curte, in colectivitati de mai multe animale sau singur).

Se recomanda ca, odata cu deparazitarea interna, sa aiba loc si deparazitarea externa, pentru a evita reinfestarea animalelor cat si evitarea unor boli grave pe care le stiti deja: babesioza, borelioza si altele.

Deparazitarea externa pentru pui se face numai in caz de urgenta si numai cu produse speciale pentru pui. In ceea ce priveste deparazitarea externa, medicul veteina specialist va informa stapanul ca vizeaza preveniea in permanenta a ectoparazitismul si bolilor asociate; ectoparazitii (puricii, capusele, paduchii) produc disconfort animalelor, determina aparitia bolilor de piele si uneoi la om (“asa ca aveti grija mai ales la copii), transmit boli infectioase si parazitare etc. Se vor folosi in acest sens numai produsele speciale existente in farmaciile veterinare si recomandate de medicul veterinar specialist (zgarzi antiparazitare, pipete cu solutii antiparazitare etc.).

Atentie! Depaazitarea externa este foarte importanta mai ales ca aceasta iarna a fost destul de blanda iar capusele pot eveni repede si stiti ca pot transmite boli grave. Deja sunt semnalate cazuri de babesioza, ehrlichioza, anaplasmoza si altele transmise de capuse. Alegeti sa le protejati pe bietele animalute dupa sfatul cel bun al medicului veterinar specialist, caci Babesioza bate deja la usa!

 

Exit mobile version