Orice om ar fi intrebat ce crede despre cancer va raspunde, foarte repede si indurerat, ceva legat de deces. Este un cuvant al disperarii si al depresiei? Este cancerul sfarsitul drumului?
Ce este cancerul? Este un organism scapat de sub control, celule ce ar fi trebuit sa moara singure conform programului lor de viata, dar isi continua multiplicarea sau sunt celule ce se multiplica anarhic. Deci pana la urma cancerul nu este ceva strain de noi, cunoaste foarte bine organismul in care se dezvolta si doreste mereu victoria finala. Cancerul porneste de la “acesti soldati ce comit act de inalta tradare si se razvratesc” impotriva a ceea ce ar fi trebuit sa se sacrifice pentru. De aceea organismele vii sunt atat de “sensibile” pentru aceste afectiuni. Ele pornesc din interior, este ceva ce nu vezi, ce nu simti, ce nu doare pana la un moment dat si care reprezinta, asa cum spuneam, “tradarea organismului” de catre propriile celule.
La oameni cele mai raspandite tipuri de cancer sunt cele ce afecteaza colonul, plamanul, prostata, sanul si pielea (http://www.cancer.org/Cancer/index) pe cand in cazul animalelor, jumatate din cele de peste 10 ani de varsta pot deceda din cauza acestei boli ( https://ebusiness.avma.org/ebusiness50/productcatalog/product.aspx?ID=103 ). Cu toate ca este mai des intalnit la organismele batrane, al caror organism scapa controlul asupra propriilor celule, putem intalni cancer si la cei tineri sau cei chiar nenascuti. Dar inseamna asta ca noi nu putem face nimic? Dimpotriva. Cancerul este o boala, orice boala are un diagnostic si un tratament. Daca pe langa intrebarea “Ce crezi despre cancer?” ar urma si intrebarea “Ce crezi despre bolile de inima?” sau “Ce crezi despre bolile de ficat, rinichi, etc?” am fi surpinsi sa vedem ca fruntile se descretesc, nu mai suntem atat de incruntati si fatalisti. Insa surpriza exact in acest lucru sta. Viata este ceea ce facem noi din ea, o vedem prin ochii nostri si intelegem in mod personal ceea ce se intampla cu noi si cu lumea.
Daca creierul nostru poate fi “pacalit” cu “ochelari de slabit”, de ce nu am putea sa il antrenam sa vedem cancerul precum orice boala cronica, ce cu tratament beneficiaza de o perioada rezonabila de viata si cu o calitate ce nu poate poate fi de lepadat. Bolile de inima statistic fac mai multe “victime” decat cancerul, afectiunile renale ce necesita dializa sunt mult mai chinuitoare decat multe forme de cancer.
( http://www.adevarul.ro/life/viata/Ochelarii_pentru_slabit_0_687531540.html ). Succesul nostru ar putea fi chiar mintea si sufletul nostru, al caror negativism sau pesimism ori depresie nu vor face decat sa traim o perioada mai neagra, cu un sistem imunitar mai slab si deci cu o boala mai puternica. Exista chiar tehnici discutabile de hipnoza “pentru antrenamentul sistemului imunitar”. De aceea vedem de cele mai multe ori animale mereu in “ultima faza” sau doar in stadiile atat de vizibile incat “ne impiedicam” de ele si mergem la medic. Ce putem invata de la frumoasele noastre animale de companie? Atitudinea. Vom vedea caini cu limfom care dau din coada si se joaca, pisici cu tumori mamare ce torc in continuare cand le mangai. Trebuie sa stim ca noi si animalele noastre traim cea mai “sanatoasa” perioada din istoria Terrei si deci traim mai mult si mai bine. Insa odata cu timpul se inmultesc si astfel de pericole ce fac parte din viata insasi!
Veniti la medicul veterinar pentru sfaturi si informatii importante despre cancer pentru ca iti iubesti animalul si pentru ca invatand despre el inveti despre tine.