Abecedarul veterinar

Caldurile la animale! Ce inseamna si ce poti face?

Chiar daca animalul preferat sta in aceeasi locuinta cu noi sau daca este in cea mai mare parte din timp in aer liber in curte, comportamnetul specific perioadei de imperechere este deseori cu greu suportat de catre proprietarii responsabili, fara ajutorul medicului veterinar specialist. Trebuie spus inca de la inceput ca dintre cele doua sexe doar cel femel prezinta o manifestare ciclica, raspunzatoare de declansarea comportamentului specific la masculi.

Altfel spus doar femela practic se afla “in calduri”, masculul, cainele sau cotoiul, raspunzand la orice stimul din partea sexului opus pe intreaga perioada a anului, depinzand exclusiv de prezenta modificarilor hormonale ale femelei. Adica, daca o femela este in calduri maculul va fi pregatit de monta instantaneu, fiind permanent receptiv fata de femele.

Pericolele care vin odata cu aceasta perioada de calduri deriva din montele nedorite, cu obtinerea de produsi de conceptie nedoriti, pericolele starii de gestatie pentru female, luptele traumatizante intre masculi, stimularea vagabondajului, cresterea agresivitatii generale a indivizilor, pericolul bolilor cu transmitere genitala sau al afectiunilor favorizate de aglomerarile de animale, mai ales nevaccinate si fara alte tratamente profilactice.

Cunoscand aceste elemente practice, medicul veterinar specialist poate afirma ca, pentru a evita astfel de probleme, atat masculii cat mai ales femelele, fara valoare reproductiva, ar putea fi sterilizati pe cale chirugicala. Prin aceasta manopera prevenindu-se practic si numeroase probleme de sanatate de tipul piometrului, tumorilor mamare sau de prostata, lactatiei false.

O solutie pentru diminuarea efectelor perioadei de calduri, se refera in special la folosirea tratamentelor hormonale atat administrate per os cat si injectabil, acestea avand la baza, ca substante active, derivati ai progesteronului, hormonul ce domina perioada dintre ciclurile de calduri, hormon responsabil de “linistea” din punct de vedere sexual.

Pentru mascul, in cazurile de agresivitate crescuta (satiriazis), acelasi hormon poate fi folosit pentru a contracara efectele nivelului crescut de testosteron.

Este de spus ca medicatia, folosita deseori in aceste cazuri, inseamna o interventie asupra unui echilibru hormonal, si asa fragil, putand duce in anumite cazuri la unele efecte adverse, interventia chirugicala ramanand solutia, deocamdata, de preferat.