Boli la animale

Cainele tau se scarpina iar pisicii ii cade parul? Citeste!

Există anumite afecţiuni ce sunt localizate numai la nivelul pielii şi, de cel mai multe ori, dau multe bătăi de cap atât câinilor cât şi stăpânilor lor sau medicilor veterinari specialisti.

Bolile pielii sunt o mare problema, pentru toata lumea, stapan, animal si doctor veterinar. De obicei evolutia lor este pe un termen lung, vindecarea greoaie, aspectul neplacut si posibilitatea de a reveni.

Orice schimbare a aspectului pielii sau a blănii animalului trebuie să ne îngrijoreze. Aşadar, dacă pisica sau câinele se scarpină des, iar pe pielea sa apar diverse modificări, trebuie mers de urgenţă la medicul veterinar profesionist. Bolile de piele cuprind mai multe tipuri de afecţiuni, de la râie (râia demodectică, sarcoptică, notoedrică), până la infecţii cutanate sub forma unor piodermite, dermatite micotice, dermatite alergice, dermatoze sau, la vârste mai înaintate ale animalului, sindrom hepato-cutanat. Chiar şi unele afecţiuni infecţioase virale, de tipul maladiei Carre, pot da modificări cutanate, iar la feline, anumite modificări ale sistemului imunitar de tipul unui sindrom eozinofilic pot provoca leziuni ale pielii, posibil de despitat la consultatia de specialitate la doctorul veterinar profesionist.

Mâncărimea este primul semn.

Aproape întotdeauna primul semn al unei probleme dermatologice este mâncărimea. Apoi, se întâmplă ca blana din zona respectivă să se rărească până la dispariţie şi apoi pot apărea înroşirea pielii, bubiţe, coji, răni etc. Pe de altă parte, în unele afecţiuni, mai ales ca urmare a unor dereglări hormonale sau autoimune, bolile de piele evoluează fără vreun disconfort, ci doar apare căderea părului în zona respectivă, fiind necesara in acest caz o diferentiere intre posibilele diagnostice ce este la indemana medicului veterinar specialist.

Diagnosticarea se face prin examene medicale. Pentru stabilirea cauzei, se vor face antibiograme (în cazul infecţiilor), examen parazitologic (în cazul râiei sau contaminării cu ciuperci microscopice), examen histopatologic (recomandat în cazul unor suspiciuni de tumori cutanate). De asemenea, se poate face un examen complementar de tipul biochimiei sanguine, o determinare hormonală sau hemoleucogramă (în cazul afecţiunilor autoimune, endocrinopatiilor etc.) şi examinarea în lumina ultravioletă sau chiar examinarea ecografică (în cazul unor suspiciuni privind diferite afecţiuni hepatice). În funcţie de rezultatul investigaţiei medicale, tratamentul poate fi atât medicamentos (general sau local) cât şi dietetic pe o perioada variabila.

Multe dintre afectiunile pielii produc frustrare in randul stapanilor, un aspect neplacut al blanitei si pielii, disconfort teribil si o perioada lunga de tratament. In astfel de cazuri cea mai buna solutie este consultatia perioadica la medicul veterinar specialist si vei descoperi cele mai bune sfaturi pentru ingrijirea cainelui sau pisicii tale.