Gandeste-te doar la urmatorul lucru: esti adormit, in final te trezesti incetul cu incetul si totusi, iti controlezi cu ceva efort miscarea ochilor si celelalte semne “de trezire”, pentru ca langa pat ai un “individ” blanos, cu coada vanturata in toate directiile si care urmareste, ca si cel mai iscusit vanator, cele mai mici indicii ca ai renuntat la dormit, tu stiind ca urmeaza topaitul in pat, langa pat, adusul lesei, tavalitul pe covor, linsul pe fata, balutele pe cearceaf, iesitul afara si masa de dimineata.
Orice iubitor de caini stia, din “experienta”, ca propriul caine “stie” cand esti suparat. Mai mult, cand esti bolnav, catelul pare sa fie perfect constient de suferinta ta, a omului. Asa se face ca, daca includem si mirosul in joc, cainele ar putea sa “te citeasca” mai ceva decat un investigator antrenat ani intregi in scoli de politie. De unde si vechea formula “cainele te simte”, stie daca iti este frica de el sau daca ii vrei raul. Ce sa mai spunem de diferitele ziceri ale oamenilor, conform carora cainele latra omul rau. Deja il inzestram pe simpaticul patruped cu puteri supranaturale. Dar, nu iese fum fara foc.
Cainele si omul convietuiesc de atat de mult timp incat patrupedele au invatat cum sa “inteleaga” omul. Din diferite motive, pentru a fi acceptati, hraniti, aparati. Ca sa nu mai vorbim de dorinta, nascuta din organizarea sociala a vietii catelesti, de a face pe plac “sefului” din haita. Unde mai punem ca, de cand exista orasele, cainii invata pe calea cea grea, cum arata un om care vrea sa iti ofere ceva de mancare si cum arata un om care “serveste” o piatra. Asa ca, interpretarea diferitelor semne de la nivel corporal si mai ales facial, devine o abilitate vitala pentru supravietuire.
Daca cercetari mai vechi demonstrau foarte clar, ca asa cum cainii isi interpreteaza intre ei diferitele indicii faciale, precum aratatul dintilor, maraitul, pozitia ochilor si a urechilor, in acelasi mod, cainii au invatat repede o alta limba. Cea prin care pot intelege semnele faciale ale omului. Daca la inceput se credea ca ei pot interpreta acest gen de informatie ca un intreg, luand in consideratie intreaga fata eventual, de curand a fost clar ca un caine poate face mai mult decat atat.
Surpriza vine dintr-un experiment in care, pe baza de recompensa, un caine trebuie sa identifice persoana fie fericita, fie suparata, dupa doar imaginea ochilor fotografiati ai aceleiasi persoane. Si da, experimentul a demonstrat clar, cainele poate sa identifice perfect starea emotionala a omului dupa privire. Pe cat de greu pare de crezut, pe atat este de adevarat. Cainele iti poate depista starile emotionale, doar privindu-ti ochii. Asa ca, data viitoare cand esti suparat sau te prefaci ca dormi, este util sa stii ca cineva te-a “mirosit” si stie, fara sa vorbesti, ceea ce gandesti. Cainii au gasit ca este profitabil sa cunosti mimica oamenilor, mai ales ca de acest lucru depind securitatea alimentara, adapostul, apartenenta, jocul, acceptarea, apararea si multe altele. In plus, cu cat un caine stie ca putem face mai multe lucruri, cu atat le va solicita intr-un mod mai “persuasiv”. Si pentru asta, amintiti-va de deschisul usilor pentru catei, adusul lesei pentru a iesi si multe altele. Adica, intr-un fel sau altul, noi suntem cei ce suntem invatati despre nevoile cainelui. Cat despre “cititul” starilor emotionale ale oamenilor, mai exista o teorie: cainele va presupune mereu ca esti trist, pana cand vei dovedi ca nu esti. Si sa nu spuneti ca nu este adevarat. Se pare ca noi suntem cei ce ne bazam doar pe ceea ce “spunem” si poate ar trebui sa mai citim o carte si sa ne cunoastem intre noi, mai bine. Cainii au facut-o deja!
de Dr. Daniel Lescai
Doctor in Medicina Veterinara