Abecedarul veterinar

Cainele “maidanez” ce rasa este? Este sau nu mai rezistent?

Cainele maidanez este un caine care nu face parte dintr-o asa zisa rasa-pura. Ce inseamna asta? Am putea sa-i numim maidanezi sau comunitari sau de rasa comuna sau corcituri sau…cine mai stie cum. Totusi, din punct de vedere medical ar trebui sa-i numim metisi, cu toate ca este incompleta titulatura atat timp cat nu avem si un istoric al parintilor. Pana la urma sunt tot caini, veseli si dornici de atentia stapanului, poate fara un pedigree de pus in rama sau parinti vedete pe internet ori premii castigate ci poate doar cu o inima castigata, cea a stapanului si o codita, mai mare sau mai mica, ce se vantura de colo colo cu aceeasi  putere cu a unui Ciobanesc german sau bichon ori cine stie ce rasa exotica sau exclusivista.

Devine grea misiunea noastra din momentul in care dorim sa gasim niste caractere ale acestei “rase”. Totusi ce ar putea spune un medic veterinar profesionist? Se poate afirma ca avem de-a face cu un grup ce reuneste indivizi ai caror parinti nu sunt din aceeasi rasa, nu au fost selectionati prin metode stiintifice si ca urmare formeaza un grup heterogen, in care regasim numeroase dimensiuni, culori, caractere morfofiziologice. De aceea nu exista un…standard, nu exista o definitie sau un tabel de arbitraj sportiv.

Ce mai poate spune un doctor veterinar specialist? Din punct de vedere genetic se poate adauga ca aceste animale prezinta o diversitate uluitoare care ar putea fi si secretul pentru…o incidenta mai mica a bolilor transmise genetic, a susceptibilitatilor de rasa si a longevitatii. Nu exista insa nicio diferenta in ce priveste bolile infectioase sau parazitare ce pot afecta orice caine indiferent de rasa! De aceea mitul conform caruia daca este “maidanez” ar trebui saracul sa se “lupte” mai bine cu bolile cainelui este perimat si chiar sursa a unei neglijente asupra sanatatii fiecarui individ in parte. Este ca si cum ai spune ca un european nordic este mai rezistent la gripa decat un asiatic sau un hispanic. Bietii catei au nevoie de aceeasi ingrijire medicala de specialitate ca orice Doberman, Rottweiler sau Yorkshire. Si sa nu uitam, obisnuita nu este tot una cu o rezistenta naturala sau mai mare decat cea a cainilor “de rasa”.

In ce priveste inteligenta, nu exista o indicatie clara cum ca aceste animale ar fi mai inteligente decat rasele-pure, avand in vedere heterogenitatea grupului, atat cei foarte inteligenti cat si cei mai incapatanati se regasesc in acest grup. Toata diferenta este facuta de dragostea si atentia ta fata de el impreuna cu sfaturile de ingrijire ce le poti descoperi daca alegi sa consulti medicul veterinar specialist. Evita sa-i neglijezi, iubeste-i!