Boli la animale

Caderile de la inaltime si traumele cranio-faciale la pisica. Fractura de palat la pisica si remediul sau

Pisicile sunt dotate cu un simt suplimentar ce le ajuta sa supravietuiasca unor caderi de la inaltime. Totusi, unul dintre efectele negative ale acestui “reflex de indreptare” in timpul caderii, este reprezentat de cresterea incidentei traumelor la nivel cranian. Pentru ca, in timpul caderii, corpul se roteste astfel incat sa atinga solul cu cele patru membre, inertia duce la un numar mare de leziuni ale craniului: fracturi de mandibula, de palat, fracturi dentare, hemoragii nazale etc. Fortele ce actioneaza, odata cu atingerea solului, asupra capului sunt atat de mari incat nu pot fi compensate la timp de musculatura gatului, favorizand astfel de traume severe.

Fractura mediana de palat la pisica. Hard palate cleft in cats. www.doctor-vet.ro

Una dintre leziunile des intalnite la pisici, in urma caderilor de la inaltime, este fractura mediana de palat. In cazul acestui tip de fractura se realizeaza o cale traumatica de comunicare intre cavitatea bucala si cavitatile nazale. In urma acestei fracturi se observa hemoragie la nivel nazal si bucal, probleme respiratorii si durere intensa. Acest tip de fractura necesita interventie chirurgicala ca urmare a posibilitatii trecerii lichidelor si alimentelor din cavitatea bucala, prin aceasta bresa, in cavitatile nazale, provocand perturbarea respiratiei si infectii severe.

Fractura mediana de palat este depistata la examinarea clinica imediat de dupa traumatism. Interventia reparatorie nu este o urgenta imediata, ea fiind realizata dupa stabilizarea pacientului si dupa trecerea unei perioade de risc de dupa accident.

Interventia chirurgicala de remediere a fracturii mediane de palat la pisica se realizeaza prin folosirea unor fire metalice care sa apropie cele doua parti ale fracturii, astfel incat sa se produca vindecarea naturala a acestei brese.

Toate pisicile ce au suferit un traumatism prin cadere de la inaltime sau alte tipuri de accidente in care se inregistreaza leziuni la nivelul craniului, trebuie sa fie controlate in vederea depistarii fracturii de palat. Recuperarea dupa interventia chirurgicala este buna si de obicei este reflectata de apetitul si posibilitatea de a se hrani si respira fara probleme.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara