Abecedarul veterinar

Broastele testoase si hibernarea. Ce nu stiai?

Testoasele pot fi grupate in functie de provenienta in testoase din zone tropicale, care nu hiberneaza si testoase din zone non-tropicale, care hiberneaza adica intra intr-o stare de dormitare in perioadele din an, ce pot varia pana la 8 luni, in care apa si hrana sunt insuficienta sau se gasesc cu greu.

Inainte de a permite animalului sa hiberneze este absolut necesar sa fie verificata, de catre un medic veterinar profesionist, starea de sanatate. Astfel, daca se observa ca testoasa prezinta scurgeri purulente sau nu, la nivelul ochilor, nasului, cloacei sau daca are ochii infundati ori dimpotriva tumefiati, daca are leziuni pe carapace sau nu are depozite suficiente de grasime este bine sa amanam hibernarea si sa recurgem la tratament de specialitate si sustinere prin hrana de buna calitate. Este imperios necesar sa mentinem legatura cu medicul veterinar mai ales ca in perioada de hibernare animalul nu este protejat de sistemul imunitar fiind practic lipsit de rezistenta in aceasta perioada.

La fel de important este ca inainte de hibernare cu 1-2 saptamani sa scadeti treptat ratia alimentara pentru a nu permite ca resturi de hrana sa ramana in intestin si sa fermenteze, afectand starea de sanatate pe parcursul hibernarii. Unele testoase reduc singure cantitatea de alimente insa este bine ca stapanul sa controleze cantitatea de hrana ingerata.

Medicul veterinar specialist va va spune ca speciile acvatice hiberneaza chiar si la 30 de cm. sub apa atata timp cat nu ingheata. Daca iernile sunt foarte reci putem sa hibernam testoasa noastra intr-un bazin cu apa in casa. Testoasa se va ascunde daca are unde, undeva pe fundul bazinului si isi va reduce la maxim procesele biologice reducand astfel cantitatea de oxigen necesara.

Hibernarea se poate face chiar intr-o cutie mica pentru speciile non-acvatice dar intr-o camera putin folosita, cu putina lumina si cu temperaturi sub 10 grade dar mai mari de 2 grade celsius. Medicul veterinar specialist va recomanda sa verificati mereu daca testoasa chiar hiberneaza, in caz contrar, la temperaturi mai mari de 10 grade, nu se produce o adevarata hibernare, iar testoasa consuma mai multe resurse de grasime si vitamine, afectand astfel starea de sanatate.

Daca tii la testoasa ta si ii vrei binele, alege sa te informezi cat mai bine de la medicul veterinar specialist si descopera utilitatea sfaturilor de ingrijire, inainte sa se intample ceva.