Recomandari gastronomice

Bon appetit!

De cate ori nu v-ati intrebati probabil oare cat manaca cainele meu? Sau cat ar trebui sa manance? Dar pisica? Oare si pestii de acvariu au o cantitate optima de hrana?

Da, iata cateva intrebari interesante care de multe ori vor avea raspunsuri diferite, in functie de specie, rasa, stare fiziologica, tipul de efort si mediul unde sunt tinute animalele. Daca spre exemplu ar fi destul de usor din punct de vedere financiar sa hranim niste pesti sau o pisicuta s-ar putea totusi sa avem probleme atunci cand vine vorba de un caine de talie mare, un rottweiler sau un terra nova.

Daca pestisorii vor avea un apetit de nestavilit, adica vor manca de obicei atat cat se da, atentia noastra va trebui sa fie indreptata asupra limitarii cantitatii de hrana speciala pentru pesti acordata in decursul unei zile.

Prezenta apetitului este de obicei un semn de sanatate, nu singurul, adevarat, totusi epetitul exagerat ar putea fi o problema de sanatate (diabet) sau o modificare a comportamentului (competitie, frica de un alt animal, infometarea).

Inca este prezenta in constiinta populara asa numita, “hrana de casa”, preparata de catre stapan. Totusi, aceasta de multe ori nu intruneste elementele calitative necesare unei diete echilibrate, asa ca fie este foarte voluminoasa si putin nutritiva fie acopera doar in parte necesarul de nutrieinti pentru o zi. De aceea de multe ori medicul veterinar este intrebat, “dar cat sa manance pe zi?” sau “ce sa manance intr-o zi?”.

Raspunsul este complicat, este greu sa obtii o dieta perfecta facuta in casa, de nespecialisti, oricat de imbietaore sau de “sanatoasa” am crede noi ca este.

Singura hrana care se apropie de  o reteta rezonabil de buna este mancarea industrializata, sau paletata ori conserva. Ea este realizata avand mereu in vedere necesitatile fiecarui animal in parte. Ganditi-va cat de greu ar fi sa realizezi in casa o reteta cu 4300-4500 kilocalorii/kg, 28%-30% proteina, 15-20% lipide, 35-40% fibre, 0,5-0,7% omega 3 si asa mai departe, din care un terra nova sau tosa-inu de aproximativ 70kg sa manance intre 600 si 800 grame pe zi. Asta inseamna aproape 6 kg de hrana pe samtamana, 24 pe luna sau 120 de kg pe an. Da, stim, cu siguranta nu veti putea sa aveti in dieta facuta acasa toate aceste elemente controlate, dar va avea ceva de mare pret, dragostea dumneavoastra pentru animalul iubit, totusi asculteti de recomandarile medicului veterinar si cainele va va rasplati printr-o sanatate de fier.

Daca pentru un caine de aceasta talie aveti nevoie de peste 110 kg de hrana pe an, pentru o pisica care mananca intre 50-70 de grame pe zi, cantitatea aceasta ar ajunge pentru mai bine de 10 ani. Totusi si pisica ar avea nevoie de o dieta ce sa contina aproximativ 4000-4100 kcal/kg, 30% proteine, 11% fibre, 0,2 mg/kg vitamina B12 si alte ingrediente atat de necesare. Ultimul ingredient recomandat ar fi sfatul medicului profesionist pentru cea mai buna ingrijire.