Boli la animale

Babesioza sau ce poate face capusa unui caine?

Iata a venit si primavara!

Deja avem temperaturi acceptabile, zile mai lungi, ne incalzim la soare mai mult, vedem cum zapada s-a topit, auzim ciripitul melodios al pasarilor dar, acolo jos, printre frunze, printre resturile lemnoase se gaseste un inamic ce sta la panda.

Acest inamic este capusa, si este inamicul cainelui de langa noi si al nostru ca oameni. Traieste bine in zonele cu vegetatie multa, iar la temperaturi de aproape 10 grade se simte excelent. Capusa este un sabotor prin excelenta, fiind responsabila pentru cele mai multe boli transmise in lume, pe locul 2, dupa tantar, care este campionul nedorit.

Ce este babesioza? Inainte sa raspundem, asa cum fac specialistii, ar trebui sa ne gandim ca ea nu se poate transmite fara muscatura capusei. Aceasta trebuie sa ramana atasata de corpul cainelui si sa se mentina acolo mai multe ore si chiar zile. Prin saliva capusei este vehiculat acest parazit numit Babesia dupa numele celui ce l-a descoperit, savantul  roman Victor Babes. Odata ajuns in organism, Babesia patrunde in celulele rosii din sange, unde se inmulteste si distruge pana la urma celula in care se afla. Pe masura ce trece timpul, din ce in ce mai multe celule rosii sunt distruse, animalul pierde din masa de sange, devine deci anemic, devine febril iar din cauza resturilor de celule rosii care se acumuleaza in organism, ochii, pielea, urina se pot colora in galben intens, portocaliu sau caramiziu. Astfel, precum un agent de sabotaj, Babesia lasa organismul fara principalul sau transportor de oxigen in tot corpul, celula rosie.

Venind la medicul veterinar, in urma unui consult profesionist, boala poate fi identificata din timp si tratata. Specialistul poate recomanda chiar si internarea sub tratament intensiv si efectuarea de analize edificatoare pentru evolutia bolii si afectarea organelor interne.
Gestul care insa poate preveni o astfel de boala este reprezentat de deparazitarea externa corecta si frecventa dupa sfatul doctorului veterinar.

Pentru ca iti iubesti companionul necuvantator, pentru ca ii doresti tot binele si pentru ca el nu iti poate spune ce il doare vino la medicul veterinar pentru ”o traducere” corecta si atentie deosebita din partea specialistului.