Boli la animale

Babesioza la caine. Sezon deschis oficial! Esentialul tehnic

A venit toamna iar capusele incep sa se simta din nou bine. Temperaturile de 10-15 grade le ajuta foarte mult iar medicul veterinar specialist te ajuta sa stii mai mult din ceea ce se poate gasi la analizele obligatorii pentru diagnosticul precis.

  1. In cazul babesiozei canine nu toti subiectii pozitivi sunt hipertermi,  doar 30 % dintre acestia fiind cu o temperatura mai mare de 39,4C.
  2. Majoritatea covarsitoare a subiectilor pozitivi -90%- au manifestat trombocitopenie.
  3. Intr-o masura asemanatoare-86,6%- subiectii pozitivi au manifestat anemie de diferite grade.
  4. Ca indici hematologici ai liniei albe WBC, NEU si LYM sufera in proportie mai mare proces de diminuare valorica in sensul leucopeniei, neutropeniei si limfocitopeniei decat crestere a valorilor acestora.
  5. Doar MONOcitele si BASOfilele sufera in procente mai mari cresteri in sensul monocitozei si bazocitozei (20% respectiv 13%).
  6. Se constata ca niciodata in babesioza BASOfilele nu scad sub nivelul minim normal.
  7. EOSinofilele, fiind cunoscute pentru raspunsul lor in afectiunile parazitare, se pare ca in procent mai ridicat (10% fata de 6,6%) scad, inregistrandu-se eosinopenie.
  8. Dintre parametrii biochimici, doar UREEa si BILirubina sufera doar cresteri ale valorilor in procente similare (61%) pe cand ALKP (fosfataza alcalina) sufera acelasi tip de evolutie dar in procent mai mic (38%).
  9. TP (proteinele totale) inregistreaza doar scaderi (33%), niciodata cresteri.
  10. Mortalitatea depistata de catre medicul veterinar specialist este de 10%, rezultand o rata de succes a tratamentului de 90%.

Tot ce conteaza este atentia si grija ta si sfatul si ajutorul doctorului veterinar specialist atunci cand ai nevoie de el. Mai multe despre babesioza poti afla, daca doresti sa fii informat, aici (http://doctor-vet.ro/babesioza-atentie-posibil-sa-revina-toamna-asta-citeste/).