A venit toamna iar capusele incep sa se simta din nou bine. Temperaturile de 10-15 grade le ajuta foarte mult iar medicul veterinar specialist te ajuta sa stii mai mult din ceea ce se poate gasi la analizele obligatorii pentru diagnosticul precis. Retine esentialul si anume: daca ai un catel mai apatic ca de obicei, nu prea mai mananca, alearga mai putin, poate ca urineaza mai inchis la culoare si parca “frige” putin, ar fi cazul sa mergeti la medicul veterinar specialist pentru analizele obligatorii (hemograma, examenul microscopic si analiza biochimica pentru bilirubina, uree, creatinina si altele). Este de remarcat ca in cazul acestei boli analizele se pot inrautati de la zi la zi, de aceea este de importanta extrema sa se intervina profesionist inca de la primele semne. Evita sa te iei dupa starea vremii, capusele nu isi iau liber toamna ci dimpotriva, vor fi produse imbolnaviri din cauza lor pana in mijlocul iernii, asa ca fiti vigilenti si retineti cateva elemente de specialitate esentiale:
- In cazul babesiozei canine nu toti subiectii pozitivi sunt hipertermi, doar 30 % dintre acestia fiind cu o temperatura mai mare de 39,4C.
- Majoritatea covarsitoare a subiectilor pozitivi -90%- au manifestat trombocitopenie.
- Intr-o masura asemanatoare-86,6%- subiectii pozitivi au manifestat anemie de diferite grade.
- Ca indici hematologici ai liniei albe WBC, NEU si LYM sufera in proportie mai mare proces de diminuare valorica in sensul leucopeniei, neutropeniei si limfocitopeniei decat crestere a valorilor acestora.
- Doar MONOcitele si BASOfilele sufera in procente mai mari cresteri in sensul monocitozei si bazocitozei (20% respectiv 13%).
- Se constata ca niciodata in babesioza BASOfilele nu scad sub nivelul minim normal.
- EOSinofilele, fiind cunoscute pentru raspunsul lor in afectiunile parazitare, se pare ca in procent mai ridicat (10% fata de 6,6%) scad, inregistrandu-se eosinopenie.
- Dintre parametrii biochimici, doar UREEa si BILirubina sufera doar cresteri ale valorilor in procente similare (61%) pe cand ALKP (fosfataza alcalina) sufera acelasi tip de evolutie dar in procent mai mic (38%).
- TP (proteinele totale) inregistreaza doar scaderi (33%), niciodata cresteri.
- Mortalitatea depistata de catre medicul veterinar specialist este de 10%, rezultand o rata de succes a tratamentului de 90%.
Tot ce conteaza este atentia, grija ta, sfatul si ajutorul doctorului veterinar specialist atunci cand ai nevoie de el. Mai multe despre babesioza poti afla, daca doresti sa fii informat, aici (http://doctor-vet.ro/babesioza-atentie-posibil-sa-revina-toamna-asta-citeste/).
De Dr. Daniel Lescai
Doctor in Medicina Veterinara