Boli la animale

Babesioza! Atentie, posibil sa revina in toamna asta! Citeste!

Deşi primavara aceasta au fost mai putine cazuri decat in anii precedenti, este de asteptat ca babesioza sa revina in forta in toamna. Daca ati uitat cumva, de vina sunt…capusele. Una dintre cele mai grave afecţiuni ale cainelui transmise de aceasta se numeşte Babesioză şi poate fi letală. Medicul veterinar profesionist te avertizeaza si va explica care sunt simptomele acesteia şi cum se tratează.

Căpuşele sunt paraziţi externi hematofagi, care se hrănesc cu sângele animalelor pe care se urcă afară. Sunt întâlnite  primăvara, de când temperatura creşte peste 10 grade şi pâna toamna târziu. Ele pot transmite câinelui sau pisicii numeroase boli cum ar fi: Babesioza, Ehrlichioza, Anaplasmoza, Borelioza, Tularemia şi Meningoencefalita virală.

Babesia spp. pătrunde prin saliva căpuşei

Din păcate, se pare că acum „la modă” este babesioza. Babesia transmisa de căpuşă pătrunde în organismul animalului prin saliva acesteia, care este contaminată cu sporozoiţi (stadiu evolutiv al Babesiei). Aceşti sporozoiţi pătrund în celulele roşii, ajung în forma de trofozoit, se reproduc asexuat, distrugând în final celula roşie gazdă şi eliberându-se astfel merozoiţii (urmatorul stadiu evolutiv).

Tot corpul este afectat

În urma infectării, animalul suferă de anemie şi îi sunt afectate ficatul, splina şi rinichii, suferă de anorexie, icter, febră, hemoglobinurie, letargie etc. Perioada de incubaţie a babesiozei este, în medie, de 14 zile dar poate ajunge chiar şi la câteva luni. Doctorul veterinar specialist stie ca pe lângă formele acute sau supraacute, această boală prezintă şi o formă cronică, cu evoluţie subclinică. Dacă în cazul primelor două forme, de multe ori este pusă în pericol viaţa animalului, manifestările fiind alarmante, forma cronică este periculoasă din cauza posibilităţii ca animalul bolnav să devină o sursă de contaminare pentru o altă generaţie de căpuşe, contribuind astfel la răspâdirea bolii.

Trebuie intervenit de urgenţă

Animalul bolnav trebuie dus de urgenţă la medic încă de la primele simptome, altfel viaţa îi este pusă în pericol. Sunt facute investigatii de laborator (analize de sange biochimice, hemoleucograma, test microscopic) si ecografie, unde se poate observa o splina foarte mare.

Atentie! Chiar si dupa tratament, animalul poate sa mai pastreze in sange cateva exemplare de Babesia, ce pot produce o noua imbolnavire, daca sistemul imunitar nu este la inaltime.

Pentru ca aceasta boala poate fi prevenita si pentru ca ea este grava iar in perioadele prielnice (primavara si toamna) poate sa faca victime, este bine sa alegi sa consulti medicul veterinar profesionist si sa descoperi metodele prin care sa ajuti cel mai bine bietul caine. Mai ales in aceasta perioada daca il vezi mai bleg, evita sa eziti, colnsulta medicul veterinar specialist!