Fie ca au fost primite cadou, fie ca a fost achizitionate la insistentele copiilor sau altor membri ai familiei, fie ca au fost mostenite, pasarile de colivie reprezinta o din ce in ce mai des intalnita preocupare in casele oamenilor. Putem vorbi despre perus, canar, cacadu, nimfe, zebre australine si lista poate continua. Inca exista multe nelamuriri legate de cum ar trebui sa avem grija de o astfel de pasare, daca se imbolnaveste, ce facem daca se imbolnaveste sau chiar mai important sa recunoastem semnele de boala.
Chiar daca fiecare specie in parte prezinta particularitati exista cateva elemente comune ce ar trebui cunoscute de catre toti proprietarii responsabili sau iubitorii de pasari de colivie.
Ar trebui sa tinem pasarile doar in cusca? Pentru un timp, mai ales dupa achizitionare, pasarile ar trebui sa stea doar in cusca. Aceasta confera siguranta si protectie pana la acomodarea cu noul mediu.
Cand plecam de acasa, ce facem? Este de preferat sa lasam pasarile in cusca.
Este bine sa folosim suplimente alimentare? Este de preferat. Utilizarea acestora timp de 2-3 saptamani va produce o schimbare in bine a comportamentului si starii de sanatate in general, va creste vioiciunea si dorinta de interactionare.
Cum recunoastem o pasare sanatoasa? Penele sunt lucioase, intregi, ferme. Fecalele sunt de consitenta crescuta cu foarte putin sau fara lichid pe langa, fara miros. Este vioaie si comunicativa. Fara excrescente pe langa cioc sau la nivelul picioarelor. Prezinta apetit.
Cum recunoastem o pasare bolnava? Nu mai mananca. Sta zburlita. Fecalele sunt moi, verzui, cu mult lichid pe langa cu un miros urat. Ciocul este decolorat, prezinta cruste pe langa cioc si pe picoare.
O pasare poate fi stresata? Da! Categoric, pasarile sunt printre cele mai usor de stresat fiinte, lipsa prezentei stapanilor, aparitia altor oameni sau animale, schimbarea locului custii, schimbarea hranei, lipsa de atentie pot duce la imbolnaviri ca urmare a modificarilor statusului neurohormonal.
Conteaza ce colivie avem? Da, conteaza. Asa cum conteaza la fel de mult si intretinerea acesteia uscata, curata mereu.
Ce pasare de colivie vreau? Cu siguranta inainte sa luam o decizie trebuie sa ne informam in legatura cu specificul fiecarei specii in parte, pentru a nu transforma detinerea unui animal sensibil intr-o corvoada pentru noi si un chin pentru el.
Cat ne costa intretinerea unei pasari de colivie? Depinde de ce pasare de colivie dorim sa avem, cate dorim sa avem, ce cusca achizitionam si daca vrem o alimentatie sanatoasa, de calitate. Cel mai bine este sa mergem intr-un pet-shop si sa cerem mai multe detalii.