Multe intrebari apar in legatura cu aceste mici rozatoare. Ce mananca ? Ce beau ? Daca beau ? Se imbolnavesc ? Cat traiesc ? etc. Pe cat sunt de mici pe atat de mai sunt intebarile si dagostea celor ce ii au in grija. Asa ca, pentru ei si pentru cei ce vor sa se infomeze, alegerea de a citi in continuare ascunde surpriza de a descoperi lucrurile de care aveau nevoie pentru a ingriji cum trebuie un hamster.
Medicul veterinar specialist iti poate spune ca aceste vietuitoare pot atinge in captivitate varsta de 2-3 ani. Hranirea este o componenta esentiala in ce priveste starea de sanatate si longevitatea. In principiu, hranirea este bazata pe hrana paletata special conceputa pentru rozatoare. Totusi, nu trebuie uitat ca avem de-a face cu niste rozatoare care sunt extrem de inteligente si care se pot plictisi repede. Asa ca putem vedea cum hamsterul mananca aproape orice, totusi exista cateva lucruri de ocolit precum unele legume asa cum sunt fasolea, ceapa, usutoiul, rosiile. Dupa sfaturile doctorului specialist, este de evitat sa oferim ciocolata ori alimente prajite sau ce au suferit diverse procedee de procesare. Trebuie sa le oferim apa la dispozitie, existand in acest sens adapatoare speciale. Trebuie sa fim mereu atenti la cat de alert si de vioi este hamsterul nostru, lipsa de vioiciune, lipsa apetitului, prezenta diareei pot fi semne de boala si trebuie sa consultati, asa cum v-ati dat seama deja, medicul veterinar profesionist.
Probleme mai des intalnite pot fi micozele cutanate, abcesele dentare sau subcutanate, diaree.
Hamsterul nu necesita toaletare, ingrijindu-se singur, prezenta unui aspect neplacut putand reprezenta un semn de boala. Alte ingrijiri se refera la taierea periodica a unghiilor si supravegherea lungimii dintilor, care daca vor creste prea mult trebuie scurtati.
Rezumativ, cele mai bune sfaturi date de un medic veterina specialist, pentru ingijirea corespunzatoare a unui hamster ar fi:
1.Curatati cusca periodic, nu lasati sa existe resturi de excremente sau alimente in cusca.
2.In cazul in care folositi un acvariu, aveti grija ca ventilatia sa fie corespunzatoare.
3.Nu va ingrijorati daca hamsterul este mai putin activ ziua decat noaptea, el este un animal nocturn. In afara unor mici perioade de timp, hamsterii tolereaza greu prezenta altor exemplare.
4.In general, substratul acceptat pentru un amplasament de hamsteri este talajul. Aveti grija sa nu fie umed ori schimbati-l imediat ce acesta se umezeste.