Boli la animale

Atentie la catelusele nesterilizate! Ele sunt afectate foarte des de tumori vaginale

Tumora vaginala, catea nesterilizata. www.doctor-vet.roCainii nesterilizati pot suferi ca urmare a prezentei hormonilor sexuali. In cazul femelelor, acest lucru este chiar mai evident decat in cazul masculilor. Mai ales in perioada de estru sau dupa trecerea caldurilor, catelele nesterilizate pot suferi anumite procese tumorale, localizate la nivel genital. Aceste tumori pot surveni ca urmare a unor procese hipeplazice in interiorul vaginului, afectand partea musculara sau glandulara. Uneori, aparitia unei zone globuloase, rosii, lucioase in interiorul vulvei poate produce ingrijorare celui ce ingrijeste patrupedul. Ar putea judeca drept o aparitie brusca sau “asa, de-odata”. Aparitia poate fi brusca insa dezvoltare are loc, de cele mai multe ori, departe de privirea agera a unui proprietar responsabil, tumora facandu-se vizibila doar dupa ce se deplaseaza catre exterior sau este foarte mare in volum.

Tumorile vaginale apar aproape in exclusivitate la catelele nesterilizate, cu un plus pentru cele ce nu au fatat niciodata. Aceste tumori sunt in exclusivitate produse sub influenta hormonala si pot ocupa o plaja larga, de la benigne la maligne, purtand diferite denumiri, in functie de tipul de tesut afectat. Ele pot fi sub forma tumorilor benigne de tipul leiomiomului, fibromului, fibroleiomiomului, polipilor, adenoamelor si histiocitoamelor. Formele maligne pot fi regasite sub denumirile de adenocarcinom, hemangiosarcom, carcinom spinocelular, mastocitomului si carcinomului epidermoid. Tumorile benigne sunt cele ce afecteaza mai des cateaua iar per total, tumorile vaginale ocupa aproximativ 3% din totalul formelor de neoplasm la caine.

Cum se manifesta tumorile vaginale?

De foarte multe ori nu se observa nimic la exterior. In unele cazuri pot fi intalnite catele ce sa aiba dificultati la urinare, scurgeri purulente sau sanguinolente de la nivel vaginal, tenesme (efort de evacuare), roseata sau, atunci cand se exteriorizeaza, se poate observa o formatiunea globuloasa, lucioasa, cu vase de sange sau nu, de diferite marimi si poate chiar cu perioade in care se retrage in vagin. Lasata neadresata chirurgical, tumora poate duce la dificultati in urinare, disconfort si durere, infectii si inflamatii zonale, impiedicarea fatarii si a copulatiei si poate fi o tinta a autotraumatizarii prin lins, muscat sau prin lovire. In cazul catelelor cu pilozitate abundenta, tumorile vaginale pot creste pana la dimensiuni considerabile, fara sa fie observate, mascate fiind de parul din zona perineala. Tumorile maligne pot metastaza si pot afecta in acest fel perioada de supravietuire si calitatea vietii.

Ce se poate face?

In primul rand trebuie analizata amplitudinea afectarii zonale si generale. In al doilea rand, formatiunile vaginale trebuie indepartate, uneori fiind imposibila eliminare in intregime a tesutului modificat. In cazul celor maligne, este necesara si chimioterapia sau radioterapia. Pentru toate formele de tumori vaginale, sterilizarea reprezinta un punct esential ce duce la scaderea riscurilor de recidiva si de avans al altor leziuni de acelasi fel. In general, evolutia este buna in cazul formelor benigne, cele mai numeroase dintre ele. In toate cazurile, aspectul macroscopic nu este caracteristic unei forme benigne sau maligne, necesitand confirmare prin analize de laborator a zonelor tumorizate.

Pentru preventie, cea mai buna optiune ramane sterilizarea catelelor. Lipsa stimulului hormonal asupra structurilor aparatului genital va duce la evitarea unor riscuri generate de aparitia unor tumori in aceasta zona.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara