Boli la animale

Atentie! Evitati sa ignorati pericolul reprezentat de capuse si Babesioza, pentru caine si nu numai!

Pentru ca in fiecare zi numarul cateilor bolnavi de Babesioza creste, ca urmare a unor temperaturi favorabile capuselor, este in interesul vostru, al “parintilor” de catei, ca in aceasta perioada sa luati aminte la sfaturile de specialitate si sa cunoasteti esentialul, din nou, despre aceasta boala severa.

1. Babesioza este o boala parazitara transmisa de capuse prin muscatura lor.

2. Babesioza distruge sangele din organism, produce febra, urina inchisa la culoare, icter si anemie.

3. Babesioza poate sa evolueze si sub alte forme fara ca tu sa poti observa modificarile de mai sus!

4. Babesioza este diagnosticata prin analize de sange, atat frotiu la microscop cat mai ales prin hemoleucograma si determinari biochimice (Atentie, modificarile depistate la hemoleucograma si la analiza biochimica a sangelui sunt mai rapid observate decat vizualizarea directa a parazitului in sange).

5. Un caine poate fi bolnav de Babesioza si daca frotiul de sange nu contine un parazit vizibil.

6. In mai mult de 90 % din cazuri, cainele bolnav de babesioza este anemic si are trombocitopenie, adica scade foarte mult capacitatea de coagulare!

7. Un caine bolnav de Babesioza nu trebuie neaparat sa fie cu febra (temperatura mai mare de 39,5).

In afara de aceste lucruri esentiale, fiecare medic veterinar stie, iar acum poti afla si tu, “parintele iubitor” ca Babesioza poate sa agraveze sau sa mascheze alte boli grave. In acest fel, Babesioza si o alta boala pot afecta major sanatatea unui caine si ne pot induce in eroare. Babesioza fiind o boala de”vitrina”, adica vizibila, diagnosticabile rapid, poate de fapt sa “ascunda” o alta boala. iata cateva cazuri important de retinut:

1. Babesioza poate sa fie mascata sau sa mascheze ea insasi un piometru la catele. De aceea este important, daca in urma cu pana la 60 de zile, a fost observat un ciclu de calduri, sa fie evaluata si ecografic respectiva catea. Putem trata una dintre boli si totusi bietul animal sa sufere in continuare si chiar sa ii fie pusa in pericol viata.

2. Babesioza poate agrava bolile cronice de rinichi sau de ficat. In acest fel, cainii pot ajunge in situatia unor insuficiente hepatice si/sau renale.

3. Babesioza poate agrava starea in cazul unor boli de inima. Anemia asociata Babesiozei poate duce la agravarea unor afectiuni cardio-vasculare ce se afla deja in tratament.

4. Babesioza poate duce la avort la periclitarea vietii unei catele gestante, datorita anemiei, afectarii imunitatii si al celorlalte complicatii.

5. Babesioza poate fi fatala in cazul cateilor tineri, mai ales daca se asociaza si cu Parvoviroza canina.

6. Babesioza poate sa reprezinte un risc vital major atunci cand afecteaza un caine ce sufera si de Dirofilarioza.

7. In cazul cainilor nevaccinati, Babesioza poate fi asociata si cu Leptospiroza canina. Leptospiroza evolueaza oarecum similar cu Babesioza canina. Este posibil ca evolutia celor doua boli in acelasi timp sa fie de o gravitate exceptionala pentru bietul caine.

De cele mai multe ori, este necesar, profesionist si de mare ajutor, in afara de administrarea antidotului, de internare si tratament perfuzabil, pana la stabilizare si iesirea din perioada grea.

Babesioza, ca boala transmisa de capuse, poate sa afecteze un caine in acelasi timp cu alte boli transmise de catre acestea, precum Ehrlichioza, Anaplasmoza, Borelioza.

Uneori, cu toate eforturile si investigatiile profesioniste, cainii pot suferi atat de tare incat nu pot trece prin boala, procentul fiind insemnat, de aproximativ 10%.

Fara hemolucograma obligatorie si fara analiza biochimica imperios necesara a sangelui si in lipsa tratamentelor perfuzabile, dupa internare, se poate ca Babesioza sa afecteze bietii nostri caini mai rau si mai grav decat va puteti imagina!

Dar de cate ori nu te-ai intrebat “Oare cum arata Babesia asta de tot imbolnaveste cainii”? Ei bine ai o surpriza pentru ca aici vei gasi imaginea hidoasei boli.

In imaginea de mai sus, preluata de la un microscop, exista in mijlocul ei o celula ce are in interiorul sau 4 corpusculi ce seamana parca cu niste samburi de castravete, de culoare albastruie. Aceasta este Babesia, parazitul ce se inmulteste exagerat si distruge sangele bietului animal.

Babesioza este o boala a cainelui, transmisa de capuse ce produce distrugerea celulelor rosii ale sangelui, producand anemie, febra, colorarea urinei in rosu caramiziu si colorarea mucoaselor (bucala, conjunctivala) in galben-portocaliu. In acelasi timp se produc si probleme hepatice si renale.

Medicul veterinar specialist reuseste sa puna diagnosticul exact doar dupa analize concludente, atat microscopice cat mai ales biochimice si bineinteles dupa hemoleucograma (aceasta este cea mai importanta analiza, putand evidentia modificari timpurii intalnite in Babesioza canina). Uneori, pentru a salva viata bietului caine, medicul veterinar specialist, in cazul babesiozei canine recomanda internarea si chiar transfuzia.

 

Si nu uitati, temperaturile de 5-10 grade sunt propice dezvoltarii capuselor, asa ca boala se transmite mai ales primavara si toamna iar boala se poate manifesta la cateva zile (4-7) dupa contact sau chiar si dupa o luna daca evolueaza mai greu.

Alegerea cea inteleapta este de a cere ajutorul medicului veterinar specialist pentru a descoperi din timp boala si de a incepe tratamentul cat mai curand, idiferent daca este cu pastile acasa sau cu injectii, internare sau alt mod ce este la latitudinea profesionistului si in functie de gravitatea bolii.

Citeste aici alte materiale despre Babesioza la caine! http://doctor-vet.ro/cum-arata-babesia-cea-care-produce-babesioza-la-caine/.

http://doctor-vet.ro/babesioza-la-caine-sezon-deschis-oficial-esentialul-tehnic/

Cu toate ca la noi in tara este activa una dintre cele mai patogene genuri de Babesia spp (Babesia canis canis), ce determina o evolutie grava a bolii, starea pacientului poate fi si mai  mult influentata negativ de unele infectii asociate, precum cele produse de Ehrlichia si/sau Anaplasma.

Pentru sanatatea animalelor si pentru o asistenta medicala veterinar specializata si profesionista, luarea in consideratie a unei infectii asociate Babesiozei este de o importanta covarsitoare. Este stiut din experienta ca numeroase din semnele Babesiozei sunt impartite si de infectiile cu Ehrlichia si Anaplasma. De nenumarate ori Babesioza este doar boala de “vitrina”, adica cea foarte vizibila, foarte “zgomotoasa”. Fiind destul de usor de diagnosticat prin testele obligatorii, precum hemoleucograma si examenul biochimic al sangelui (unde se intalnesc in cele mai multe situatii Trombocitopenie, Anemie, Uremie, cresterea peste normal a Bilirubinemiei), testul microscopic (de multe ori neconcludent, fals negativ), termometrie (unde doar o treime din caini sunt febrili-peste 39,5 C) si ecografie abdominala (unde este vizibila splenomegalia), infectiile asociate sunt uneori mai putin vizibile.

Tocmai de aceea, in lipsa unui diagnostic complet, un animal deja diagnosticat cu Babesioza, cu tratamentul initiat corespunzator, ar putea sa nu evolueze spre bucuria noastra, a tuturor. Organismul deja afectat de Babesioza, fiind slabit, cu o imunitate zguduita din temelii, poate cadea prada unei derulari agresiva a uneia dintre infectiile produse de Ehrlichia si/sau Anaplasma.

Ehrlichia canis este “microbul” ce determina aparitia semnelor de Ehrlichioza. Ehlichioza este o afectiune transmisa de capuse (Rhipicephalus) ce poate evolua atat acut, subacut dar si cronic. Multe dintre semnele Ehrlichiozei sunt impartasite si de Babesioza: febra, apatie, anorexie, slabire. Afecteaza taoet tipurile de celule ale sangelui producand o adevarata pancitopenie, adica o scadere sub limitele normale a numarului de celule albe, rosii si trombocite. Trombocitopenia este unul dintre primele semne vizibile in urma unei hemoleucograme si poate indica o analiza suplimentara, de tipul unui examen microscopic si a unui test rapid de diagnostic.

Pentru ca Ehrlichia canis are drept tinta in primul rand monocitele (celule albe, cu rol imunitar in care se dezvolta formand o Morula, dupa care celula este distrusa) efectul imediat va fi o diminuare a capacitatii organismului de a se apara de infectii comune si determina o agravare a oricaror altor boli ce evolueaza in acelasi timp. De aici si evolutia grava atunci cand Ehrlichioza se cupleaza cu Babesioza sau Anaplasmoza. In plus, sunt semnalate sangerari si inhibarea productiei de celule albe si rosii la nivelul maduvei hematogene.

Pentru ca exista un numar foarte mare de animale bolnave de Babesioza, trecerea cu vederea a Anaplasmozei sau Ehrlichiozei este extrem de periculoasa. In cazul in care este depistata si Ehrlichia in organismul bietului catel, tratamentul de urmat vizeaza administrarea timp de 30 de zile a doxiciclinei, in doza de 10 mg/kg, de doua ori pe zi.

Pericolul unor astfel de co-infectii este real si un numar foarte mare de caini sufera multiple complicatii si evolutii grave. Cel putin partea de sud a Romaniei este in acest moment zona endemica pentru boli transmise de capuse. Avand in vedere evolutia actuala, bolile vectoriale sunt aici ca sa ramana o lunga perioada de timp iar cainii sunt intr-un pericol permanent. Fiind deja stiut ca este posibil ca mai mult de o boala vectoriala sa afecteze vreunul din prietenii nostri necuvantatori, testele de laborator  (hemoleucograma, analiza biochimica a sangelui, testele rapide, examenul microcopic-toate cumulate si NU separat) sunt sursa vitala de informatii ce pot conduce medicul veterinar specialist catre un diagnostic complet si precis.

Fiti vigilenti si cereti ajutor specializat imediat ce cainele vostru este mai bleg, cu mai putin chef de viata, poate vomita sau urineaza inchis la culoare sau a fost parazitat cu capuse. Pericolul este vital si doar atentia voastra il poate salva de complicatii.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara

Exit mobile version