Dupa anotimpul capuselor si al isteriei provocate de Babesioza, Borelioza (Lyme) si alte boli, iata ca a venit si vremea tantarului si a Dirofilariozei. Aceasta mai este denumita si filarioza cardiopulmonara sau “heartworm disease-boala viermelui din inima”. Afecteaza cainele dar exista cazuri documentate chiar si la pisica.
Parazitul ce determina aceasta boala este un helmint, adica un vierme, nematod ce este transmis prin muscatura tantarilor. Boala face parte din grupa bolilor vectoriale, adica are nevoie de un “caraus” pentru a putea sa treaca de la o gazda la alta. Parazitul ajunge in sange dupa muscatura si in acest stadiu se numeste microfilarie, adica este atat de mic incat abia se vede la microscop. Dupa un timp, variabil, dar apropiat de 7 luni, din aceste microfilarii se formeaza viermii adulti prinsi bine de partea interna a camerelor inimii sau a marilor vase de sange din corp, in apropierea inimii. Ceea ce pare total desprins din filmele S.F. si de actiune este ca, acesti viermi, au nevoie de o bacterie endosimbionta Wolbachia, pentru a se inmulti. Este parca un scenariu de sabotare a organismului gazda prin unirea fortelor a unui vierme si a unei bacterii ce isi dau mana pentru a provoca distrugere in corpul “dusmanului”, adica bietul nostru patruped. Pana in aceste stadii boala este extrem de greu de depistat, nu exista semne specifice iar cainele poate duce o viata aparent normala. In momentul in care viermii ajung adulti, ei pot provoca probleme de circulatie a sangelui, ingreuneaza activitatea inimii, se pot produce inflamatii in plamani si leziuni in organele interne si vasele de sange.
Daca un astfel de caine este muscat de tantar, prin sangele preluat, acesta poate prelua si larvele ce apoi pot fi transmise, dupa un timp, la alt caine.
Din pacate, un caine bolnav poate respira greu, poate obosi usor iar in anumite conditii poate chiar face infarct. Un medic veterinar profesionist poate identifica boala prin analize de sange, analize serologice de depistare a adultilor si uneori dar greu si prin ecografie sau radiografie, unde pot fi observate semne asociate cu prezenta Dirofilaria immitis. Uneori, este usor ca acest vierme sa pacaleasca atentia oamenilor si din cauza ca tratamentul curativ este toxic si costisitor, unele animale il primesc si in cazul in care in sange sunt depistate unele larve ce seamana cu cele de Dirofilaria immitis. De aceea medicul veterinar specialist va recomanda un set complet de analize, inclusiv serologice pentru un diagnostic profesionist.
Preventia se realizeaza prin diferite produse de deparazitare externa ce sa actioneze repelent fata de tantari sau cu produse ce actioneaza impotriva larvelor , dar doar la recomandarea medicului veterinar profesionist.
Chiar daca si primavara si vara sunt pline de pericole pentru catelul sau pisica ta, pentru ca il iubesti si ii vrei doar binele, medicul veterinar iti sta la dispozitie cu o vorba buna si un sfat profesionist.