Boli la animale

Ata de cusut inghitita (corp strain liniar) de o pisica, poate fi fatala. Ai grija cu ce se joaca pisoiul tau!

Pisicile, asemenea cainilor, pot inghiti, din diferite motive, obiecte straine, nealimentare. Fie ca este vorba de jucarii special concepute pentru animale de companie, mingiute, obiecte de plastic, cauciuc, ornamente de Craciun sau orice altceva ce considera o pisica sau un caine, bun de joaca sau de rontait, aceste obiecte pot ajunge in tubul digestiv si pot produce probleme serioase.

Ata de cusut ingerata de pisica. www.doctor-vet.ro

Unele dintre cele mai grave situatii sunt date de corpurile straine liniare, adica cele ce sunt de forma unui siret, monofilament de pescuit sau ate de cusut. Sub acelasi format se pot prezenta si ciorapii foarte lungi sau fasii de material sub forma unei panglici. Dificultatile majore deriva din posibilitatea ca, aceste obiecte straine, sa se deplaseze impreuna cu peristaltismul normal. Odata cu deplasarea, de cele mai multe ori, forma alungita presupune miscarea unuia dintre capete catre iesirea din tubul digestiv, in timp de celalalt capat sa ramana in urma, ancorat in diverse portiuni. Odata cu trecerea timpului, prezenta corpului strain determina leziuni ale mucoasei si chiar a straturilor profunde ale intestinului, pana la penetrare. Miscarea continua, naturala a intestinului, poate provoca un efect periculos, ca urmare a ancorarii firului respectiv in doua portiuni diferite ale tubului digestiv. Acest efect are drept urmare strangerea anselor intestinale precum “rufele pe sarma”, urmand blocarea tranzitului, inflamatii si penetrari ale grosimii intestinului. Se poate ajunge la necroze masive si la peritonita severa.

www.doctor-vet.ro

Nu incercati sa trageti corpul strain liniar, sub forma atei sau monofilamentului de pescuit! Este de dorit doar pastrarea la vedere a capatului prins. Tractiunile exagerate, in lipsa unei supravegheri medicale, produc complicatii extreme, accentuand traumele asupra tubului digestiv, ce pot ramane, pe moment, neobservate. Acestea pun in pericol viata animalului. Cu cat este mai lung si mai subtire corpul strain ingerat, cu atat problema este mai grava.

Enterotomie pisica. www.doctor-vet.ro

In numeroase situatii, mai ales in cazul prezentei corpului strain, intre stomac si intestin gros, singura solutie este interventia chirurgicala abdominala, ce poate fi complicata si cu numeroase pericole.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara