Abecedarul veterinar

Ariciul, animal de casa? Atinge-l daca poti!

Dintre toate animalele de pe Tera cateva au reusit sa se adaposteasca foarte bine in casa omului, cine nu are un catel sau o pisicuta, un papagal, niste pesti, un hamster, porcusor de guinea, o chinchilla sau poate un chiar un dihor. Ce ar mai putea exista? Poate ramanem surprinsi dar unii dintre noi ingrijesc…un arici (familia Erinaceinae).

Aricul, o specie destul de comuna prin Romania si totusi asa de putin vizibila…pai cum ar putea fi altfel daca este un animal nocturn…nu? Ei da, traieste si pe langa casa noastra si unii chiar in interior. Se adapteaza destul de greu la spatii inchise, va fi activ mai ales noaptea si…va manca toate insectele care ii ies in cale. Cu ce poti sa-l ademenesti mai bine si sa-l rasfeti? Mancarica de pisici este foarte buna, poate chiar si niste pepene sau fructe de padure. Nu-i dati lactate, ii plac dar nu-i fac bine la stomacel. Poate trai pana la 10 ani, femela naste pui orbi, in jur de 6.

Atentie, nu-l bruscati, lasati-l sa se obsinuiasca cu imprejurimile si cu compania, daca se simte amenintat se transforma intr-o mica minge cu tepi. Tepii sunt de fapt fire de par supradimensionate, goale pe dinauntru, fara a fi otravitoare, ce se desprind foarte greu.

Un arici este folositor pe langa casa noastra, ne va scapa de o gramada de insecte si mici reptile. Si inca ceva, oricat de apetisant ar fi, poate nu pentru noi, dar pentru vechii egipteni era, nu-l gatiti!!!, in schimb poate ii construiti un mic barlog. Succes!