Controlul medical periodic al animalului poate duce la depistarea şi prevenirea multor boli periculoase.
Printre bolile transmise de paraziţii externi (purici, căpuşe etc.) care în această perioadă s-au înmulţit foarte mult se numără şi anemia. De asemenea, această afecţiune poate avea şi alte cauze, printre care lipsa unor vitamine şi minerale. Pentru a afla cum trebuie să vă protejaţi pisica alegeti sa cititi in continuare.
Anemia reprezină scăderea numărului de celule roşii ale sângelui sau, în cazul în care numărul lor este relativ normal, funcţiile lor specifice nu sunt îndeplinite. Printre cauzele acestei afecţiuni se numără carenţele vitamino-minerale, bolile infecţioase sau parazitare, afecţiuni genetice sau ale măduvei hematogene şi ale sângelui.
Parazitul duce la distrugerea celulelor roşii
Doctorul veterinar profesionist va poate spune ca dintre cauzele puţin cunoscute, ca urmare a deparazitării defectuoase a pisicilor, trebuie să amintita infecţia cu Hemobartonella felis ( Mycoplasma haemofelis). Afecţiunea se numeşte hemobartoneloză şi mai este uneori numită şi anemie infecţioasă. Este transmisă prin intermediul paraziţilor externi hematofagi de tipul puricilor, căpuşelor, ţânţarilor ori păduchilor. Ca urmare a muşcăturii, aceşti paraziţi eliberează în sânge organismul parazitar găzduit după o priză anterioară de sânge de la un animal parazitar. Parazitul, odată pătruns în organism, penetrează celulele roşii. În funcţie de gradul infecţiei şi de receptivitatea sistemului imunitar al gazdei, celulele roşii ale sângelui sunt distruse de propriul organism, ca urmare a detectării de către acesta a “intrusului”. În urma acestei acţiuni de “curăţare”, în mod firesc scade numărul de celule roşii din sânge, astfel că în cazul infecţiilor severe sau repetate organismul va rămâne cu din ce în ce mai puţine celule roşii, rezultând astfel o anemie. În acest caz, pe de o parte, distrugerea unui mare numar de celule roşii va îngreuna funcţia hepatică şi renală, ca urmare a instalării unui icter, iar pe de altă parte, măduva hematogenă (locul unde se produc celulele roşii) va produce un număr crescut de celule roşii, dar tinere, incomplet dezvoltate şi deci puţin folositoare organismului.
Depistarea bolii o face medicul veterinar specialist
Această afecţiune este de multe ori acompaniată de o infecţie virală a felinei nevaccinate, numite leucoza virală a pisicii. În acest caz, cele două afecţiuni se pot complica reciproc şi pot duce la decesul animalului.
Depistarea bolii se face doar de către medicul veterinar specialist. Acesta efectuează un frotiu de sânge şi observă parazitul la nivelul celulei roşii. Tratamnetul facut de doctorul veterinar profesionist este realizat prin administrarea de antibiotice de tipul quinolonelor sau doxiciclinei. În cazuri complexe, complicate cu leucoză, viaţa animalului poate fi salvată dacă la tratament se adaugă şi transfuzia de sânge.
Ce puteţi face pentru a preveni îmbolnăvirea
Pisicile care obişnuiesc să iasă afară sunt foarte expuse la această afecţiune deoarece pot intra în contact cu animale bolnave, nedeparazitate, care nu beneficiază de control medical periodic. Nici felinele care stau numai în casă nu sunt scutite de îmbolnăvire deoarece parazitismul cu purici sau căpuşe este posibil prin transportarea ouălor sau a larvelor din mediu în locuinţă. Pentru a vă proteja pisica, singurul lucru pe care îl puteţi face, şi cel mai eficient, este să o deparazitaţi frecvent, cu produse de calitate sub indrumarea medicului veterinar profesionist. De asemenea, este indicat să o duceţi la un control medical veterinar de specialitate periodic pentru a depista din timp eventuale afecţiuni.