Venirea primăverii aduce animalelor de companie, pe lângă “chiriaşii” nedoriţi de care se tot vorbeste (capuse, purici, tantari), şi diverse tipuri de alergii.
Alergiile pot fi cauzate de praf, părţi ale unor de plante, bacterii, puf de la păsări şi mulţi alţi stimuli. Alergia este o reacţie exagerată din partea sistemului imunitar al câinelui si pisicii şi poate avea simptome diferite în funcţie de zona unde se manifestă. Plastic, putem explica aceasta reactie exagerata prin urmatoarea analogie: un grup format din politisti si jandarmi observa un grup de suporteri ce patrund in stadion, recunoscand intre acestia unul stiut ca face probleme. Insa fara ca acesta sa savarseasca vreo abatere insemnata, il brutalizeaza si il evacueaza urmand chiar sa fie trimis in judecata si condamnat; toate acestea dupa ce intreg stadionul a fost pus in alerta si agitat.
În unele cazuri nedorite, se poate produce chiar o reacţie anafilactică ce implică întreg organismul, o stare de şoc ce poate duce la pierderea vieţii animalului.
Alergia apare la contactul cu stimulul alergen, iar reacţia este imediată. Se pot manifesta, printre altele, prin rinite alergice, crize de astm, conjunctivite, colite, otite sau dermatite. Diagnosticul, dar şi tratamentul acestor alergii, este doar de competenţa unui medic veterinar profesionist. Medicaţia unor astfel de afecţiuni este bazată pe produse farmaceutice cu rol antihistaminic de tipul clorfeniraminului, clemastine, loratadină, hidroxizină etc. În unele cazuri se folosesc şi antiinflamatoarele steroidiene de tipul prednisonului, dexametazonei sau hidrocortizonului, dar numai la indicatia medicului veterinar specialist.
Cei mai predispuşi sunt câinii, care sunt plimbaţi afară, în special în parcuri sau păduri, însă alergii pot face şi pisicile care vin în contact cu diverşi alergeni pătrunşi pe geam ori aduşi de stăpâni pe haine sau încălţăminte. Totuşi, acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să vă scoateţi patrupele afară deoarece nu toate animalele fac alergii. Singurul lucru de care trebuie să ţineţi cont este ca la apariţia primelor semne de boală să mergeţi la medicul veterinar profesionist.