Deja este clar pentru toata lumea ca un luptator profesionit, un fotbalist, un atlet sau un handbalist evita sa intre in joc fara o pregatire adecvata, ce sa pregateasca corpul de efortul intens ce urmeaza. Si sa nu uitam de pregatirea zilnica intinsa pe parcursul multor ani, aceasta fiind ea insasi o posibila sursa de accidentari. Accidentari ce sunt frecvente si afecteaza majoritatea sportivilor. Dar ce se intampla cu “campionul” tau necuvantator? Este el ferit de asa ceva, de accidentarile din timpul efortului intens? Chiar deloc. Si bietii catei, oricat de antrenati si de rezistenti ar fi, sufera uneori leziuni din cele mai diverse.
Fie ca este vorba de cainii de vanatoare, de cei de sanie, de cainii de munte, de paza, cainii de lucru sau poate “campionul” tau personal la jogging ori jucat aport, cu totii pot fi afectati de leziunile cauzate de sport, de efortul intens, fie ca este pregatit minutios sau este spontan.
Oasele, ligamentele, tendoanele, articulatiile, muschii, pielea si organele interne pot suferi in timpul sau din cauza efortului. Alege sa citesti in continuare si vei descoperi pericolele chiar inainte de a avea surpriza, atunci cand se intampla, fara voia ta.
Leziunile pernitelor.
Ele asigura contactul cu solul, cu suprafata atat de diversa pe care se desfasoara efortul. Daca la o masina poti schimba cauciucurile in functie de teren sau noi putem sa schimbam incaltamintea in functie de necesitati, ei bine, cateii au aceeasi labuta “all season”, expusa taieturilor, superficiale sau profunde, intepaturilor adanci, unice sau multiple. Si sa nu uitam de degeraturi sau arsuri, termice ori chimice. In cazul intepaturilor profunde sau taieturilor adanci este posibila afectarea tendoanelor profunde. Dupa cum stii deja, este necesar, rapid, ajutorul medicului veterinar, pentru toaleta chirurgicala, inchiderea leziunilor si initierea unui tratament medicamentos necesar prevenirii unor infectii profunde.
Leziuni musculare.
Tenosinovita bicepsului brahial. Este inflamatia cronica a tendonului bicepsului brahial, un muchi important al membrului anterior, ce are rol de a flexa bratul si de a impune miscarea de supinatie. Inflamatia cronica apare ca urmare a desirarii, pe termen lung, repetat, a tendonului acestui muschi puternic. Durerea majora se inregistreaza la palparea, in zona umarului, a tendonului. Este recomandata limitarea efortului, fizioterapia, medicatia antiinflamatoare iar in unele cazuri chiar operatia.
Insertiopatia supraspinosului. Supraspinosul este un muschi al omoplatului, flexor al umarului si stabilizator al acestei articulatii. Durerea si schiopatura apar mai ales atunci cand tendonul, ce trece prin partea craniala a articulatiei umarului, sufera o inflamare cronica, rezultand depunerea de minerale (osificarea) in aceasta zona. Acest lucru este vizibil prin radiografia realizata de catre medicul veterinar specialist.
Contractura infraspinosului. Infraspinosul este un muschi al omoplatului, stabilizator al umarului dar si flexor si extensor al acestei articulatii. Este mai des intalnita la Labradori si Golden Retrieveri. Poate fi diagnosticata prin palparea cranio-laterala, fata de umar, a tendonului infraspinosului. Poate fi diagnosticat prin ecografie musculo-tendinoasa si tratat atat conservator cat si chirurgical.
Miopatia micului rotund. Muschiul micul rotund (teres minor) este un stabilizator al umarului si atunci cand este afectat tendonul sau, durerea este prezenta mai ales atunci cand medicul veterinar specialist produce a extensie fortata a umarului. Intr-un final, tendonul inflamat si indurat poate fi operat, reducand astfel durerea din aceasta zona.
Leziuni ale articulatiilor mebrului anterior.
Instabilitatea mediala a umarului. Daca umarul poate fi, sub anestezie, inclinat mai bine de 40 de grade, spre exterior (abductie) atunci medicul veterinar specialist poate pune diagnosticul de instabilitate mediala a umarului. Rezolvarea este doar chirurgicala.
Leziunile carpiene. Mai ales la cainii ce sar peste obstacole, alearga pe teren accidentat sau sar foarte mult pe verticala. Flexorul carpo-ulnar, flexorul digital superficial, ligamentele colaterale sunt tot atatea locuri in care pot aparea elongatii, desirari, dezinsertii, rupturi sau inflamatii ce pot duce la durere si imposibilitatea unui efort corect. Mai mult, articulatiile distale, cele carpo-metacarpiene sau tarso-metatarsiene, pot suferi entorse, luxatii sau chiar fracturi intraarticulare.
Leziunile muschilor membrelor posterioare.
Leziunea iliopsoasului. Iliopsoasul este un muschi ce se aseaza sub coloana vertebrala, in interiorul abdomenului, din zona lombara pana la nivelul femurului. Este mai afectat in cazurile in care cainele nu este bine incalzit sau nu este obisnuit cu efortul fizic intens, ca urmare a unor hiperextensii ale intregului corp. Pentru ca pe langa acest muschi trece si nervul sciatic, leziunea sau inflamatia iliopsoasului poate duce la durere intensa sau chiar paralizie temporara. Cainele se ridica greu de jos, are un mers intepenit si devine mai putin dispus la efort.
Avulsia popliteului. Popliteul este un muchi situat in spatele genunchiului, are rol de a flexa tibia si de a o roti spre interior. Cand este afectat, durerea este prezenta cand este palpat direct muschiul sau cand se realizeaza extensia fortata a tibiei, adica miscarea inversa decat cea pe care o determina muchiul sanatos. Avulsie inseamna ca tendonul este desprins si trebuie intervenit chirurgical penrtu reinserarea sa insa performanta sportiva va fi mult diminuata. Diagnosticul este pus mai ales pe baza radiografiilor facute de catre medicul veterinar specialist.
Avulsia gastrocnemienilor. Desprinderea din insertie a muschilor din spatele tibiei duce la imposibilitatea de a sustine greutatea corpului pe acel picior iar calcaiul va fi hiperflexat. Radiografia poate fi suficienta pentru diagnostic iar tratamentul este chirurgical insa performantele vor fi scazute, chiar si dupa repausul indicat de 3-4 saptamani dupa interventie.
Luxatia tendonului flexor digital superficial. O patesc mai ales cainii foarte agili iar cei ce sufera de asa ceva, atunci cand se sprijina pe piciorul afectat, au degetele ridicate de la sol si prezinta durere intensa la palparea zonei din jurul tendonului luxat. Remediul este doar chirurgical.
Leziunile tendonului Achile. Acest tendon foarte puternic este format practic din mai multe tendoane ( gastrocnemian, flexor digital superficial, biceps femural, semitendinos si semimembranos ). Leziunile acute sunt mai noi de 48 de ore, cele acute si subacute sunt mai noi de 21 de zile iar cele cronice sunt mai vechi de 21 de zile.
Ruptura progresiva a tendonului Achile este cea mai des intalnita leziune. Prin ecografie se pot observa hemoragii, rupturi de fibre, calcificari si alte leziuni in tendon. Astfel de leziuni sunt favorizate de eforturile intense pe termen lung dar si medicatia cronica cu corticosteroizi sau chiar si scurta cu antibiotice de tipul quinolonelor. In cazul rupturilor acestui tendon doar interventia chirurgicala poate readuce o mobilitate corespunzatoare.
Acestea sunt doar cateva probleme de sanatate, ce afecteaza mai ales locomotor, cainii nostri sportivi, fie profesionisti sau amatori, atunci cand sunt adusi, de catre proprietarii responsabili si pasionati, la consultatia medicului veterinar profesionist. Aveti grija de cainii activi, doar cu informatii si ajutorul de specialitate al medicului veterinar, puteti sa mentineti un caine sanatos si dispus la jocul atat de drag.