Ca de obicei, experienta este un foarte bun profesor si din pacate acest profesor ofera numeroase oportunitati de a invata. Odata cu constatarea mai multor situatii similare ce au dus la suferinte si imbolnaviri ale animalelor de companie este de bun augur sa impartasesc cu iubitorii de animale informatiile esentiale. Materialul de specialitate prezent este centrat pe situatiile in care ai un caine ce obisnuieste sa sara peste garduri, peste diverse obstacole sau alearga pe teren accidentat. In acest caz exista pericolul real, constatat in multe randuri, de a se produce o luxatie sau o subluxatie tarso-metatarsiana. O astfel de afectiune ortopedica poate fi produsa si in urma unor presiuni de tip parghie, asa cum se intampla de exemplu la blocarea membrului posterior intre niste pietre, intre scadurile unui palet sau in diferite materiale de constructie. Mecanica producerii unei luxatii sau subluxatii tarso-metatarsiene cunoaste implicarea mai multor fenomene traumatice. Atunci cand un caine incearca sa sara peste un obstacol, un gard sau ceva similar, unul dintre membrele posterioare poate sa ramana prins, urmand ca intreaga greutate a animalului aflat in salt sa exercite o presiune enorma asupra articulatiilor din aceasta zona. Acelasi tip de leziune poate fi observata si ca urmare a accidentelor auto sau caderilor de la inaltime.
Ce este luxatia tarso-metatarsiana la caine?
Luxatia tarso-metatarsiana este o afectiune ortopedica produsa in zona denumita popular “laba piciorului” in cazul omului. Luxatia este definita ca deplasarea traumatica, fara revenirea in pozitie initiala, a doua sau mai multor segmente osoase ce alcatuiesc o articulatie. Luxatia tarso-metatarsiana poate fi insotita si de luxatia intertarsiana sau luxatia metatarso-falangiana. Luxatia tarso-metatarsiana poate fi si de un grad mai redus, cu deplasare incompleta caz in care este numita subluxatie.
Cat de grava este luxatia tarso-metatarsiana la caine?
Nu ii pune viata in pericol. Este insa o afectiune ce duce la imposibilitatea suportarii gretutatii corpului pe membrul afectat. Acest lucru se intampla din cauza instabilitatii si durerii locale. Zona tarso-metatarsiana este practic, pentru ochiul liber, imobila in mod obisnuit, servind in mod normal ca element solid, de baza pentru propulsia cainelui si pentru sustinerea intregii greutati corporale. Dupa o astfel de luxatie, imediat cainele nu va putea sa suporte greutatea corporala pe membrul afectat, va schiopata sever. Zona se va umfla, va deveni calda, vanata sau rosie si foarte dureroasa.
Cum este depistata luxatia tarso-metatarsiana la caine?
Luxatia tarso-metatarsiana la caine poate fi suspicionata clinic insa ea este confirmata doar dupa examenul radiologic. La radiografie pot fi observate si alte leziuni asociate, precum alte luxatii sau fracturi zonale.
Cum se trateaza o luxatie tarso-metatarsiana la caine?
Doar chirurgical. In urma interventiei chirurgicale, in zona luxatiei este promovata formarea de os solid, prin indepartarea cartilajului articular implicat. Intreaga zona tarso-metatarsiana este stabilizata chirurgical prin implanturi metalice, fie brose, fie placuta cu suruburi. Complicatiile sunt frecvente si se datoreaza in principal nerespectarii perioadei de repaus, de minim 4 saptamani. Senzatia initiala de stabilitate zonala va incuraja cainele sa efectueze miscari normale ceea ce va solicita prea repede si prea tare artciulatia inca nevindecata. In acest fel se produc de cele mai multe ori recidivele sau alte complicatii, precum fracturile zonale. Toate implanturile metalice vor fi extrase la aproximativ 45 de zile, dupa confirmarea vindecarii prin examen radiologic. Si nu, imobilizarea in bandaj gipsat nu rezolva luxatia tarso-metatarsiana.
de Dr. Daniel Lescai
Doctor in Medicina Veterinara