Boli la animale

Ai un animal de companie care se chinuie sa urineze, elimina sange sau face de multe ori si cate putin? Ar putea fi o cistita sau chiar mai rau

Perioadele reci vin cu o serie de pericole pentru animalele de companie, chiar si pentru cele ce stau mai tot timpul in casa. Suprafetele reci, precum pervazul, gresia, faianta, parchetul sau podeaua din apropierea usilor ce comunica cu exteriorul, atunci cand vin in contact cu zona abdominala a animalelor de companie, fie caine, fie pisica, pot favoriza aparitia tulburarilor de urinare. Aceste tulburari, atat de cunoscute la om, pot fi grupate in diferite categorii, insa esential este ca, pisica sau cainele, atat femele cat si masculi, pot sa manifeste durere la urinare, incercari nereusite si frecvente de evacuare a urinei sau urinare cu sange ori in locuri neobisnuite, altele decat cele cunoscute. Astfel de tulburari sunt usor de observat si chiar de auzit, bietul animalut suferind cel putin de o usturime cumplita daca nu chiar de o durere severa. Lucrurile se pot complica si mai mult in cazul in care urina nu poate fi deloc evacuata. In acest caz existand un pericol sever de autointoxicatie, fiind necesara interventia de urgenta. Chiar daca inflamatiile si infectiile urinare sunt covarsitor prezente la femele, ca urmare a caracterelor morfo-fiziologice, masculii, mai ales motanii, mai putin cainii, pot fi de asemenea afectati. In cazul motanilor ce au suferit interventie de realizare a uretrostomei, cistita severa este o complicatie frecventa. In toate cazurile este indicata o vizita la medicul veterinar.

Cistita si uroliti la pisica. www.doctor-vet.ro

Pentru ca aceste tulburari urinare au o pleiada de cauze si manifestari posibile au fost grupate intr-un sindrom denumit Sindrom Urinar Inferior Felin-Lower Urinary Tract Disease (FLUTD)

FLUTD poate fi obstructiv sau non-obstructiv. In multe cazuri, cauza este necunoscuta dar FLUTD este mai des intalnit la varsta mijlocie, la pisici indoor hranite cu hrana uscata in case cu mai multe pisici. Se crede ca aceste pisici au o tendinta la urinare mai putin frecventa decat pisicile outdoor, rezultand in urina ce ramane mai mult timp in vezica urinara, ceea ce duce la cresterea nivelului de bacterii in urina si precipitarea cristalelor. Studiile au demonstrat ca si stresul este implicat si ca pisicile cu cistita au un nivel mai redus de GAG glicozaminoglicani, un component al mucoasei vezicale. FLUTD afecteaza atat femela cat si masculul, dar masculii au tendinta de a dezvolta afectiuni obstructive ca urmare a ingustimii uretrei in comparatie cu femela. Partea distala a uretrei devine blocata cu calculi sau cristale si mucus.

Cauze:
 Este idiopatica (65% din cazuri)
 Uroliti
 Mucus si cristale
 Infectii bacteriene
Semne clinice:
Semnele clinice pentru atat FLUDT obstructiv cat si non obstructiv sunt similare cistitei. In cazul FLUTD obstructiv acestea duc la:

Stres
 Anurie
 Vezica destinsa
 Leziuni renale
Tratamentul FLUDT:
Obstructia uretrala este o afectiune grava ce necesita ajutor de urgenta din partea medicului veterinar:
 Teste sanguine ce sa puna in evidenta starea metabolica a pacientului (uree, creatinina crescute de obicei datorita azotemiei postrenale, niveluri crescute de potasiu, analiza gazelor sanguine)
 Cistocenteza pentru a elimina continutul vezical si trimitere la urocultura
 Fluidoterapie intravenoasa (fara potasiu)
 Odata stabilizat poate fi anesteziat
 Blocajul poate fi apoi adresat prin diverse metode si apoi lavaj vezical.
 Medicul va decide daca va ramane o sonda urinara pe loc sau nu
 Cateterul urinar trebuie suturat, controlata cantitatea de urina si pus un colier E.
 Sunt folosite antibacteriene, analgezice si antiinflamatorii (sunt evitate AINS).
Ingrijire:
 Monitorizarea semnelor vitale
 Realizarea testelor sanguine periodice pentru monitorizarea azotemiei si potasiului.
 Fluidoterapie
 Monitorizarea excretiei de urina si mentinerea aseptica a cateterului uretral. Mentineti pacientul curat
 Este incurajat consumul hranei

Tratamentul FLUDT non-obstructiv
Acest lucru implica un management pe termen lung al proprietarilor acasa:
 Dieta: hranirea cu o dieta cu nivel redus de magneziu si fosfor. Se foloseste mai ales hrana umeda.
 Cresterea consumului de apa: asigurati-va ca pisica are acces la apa potabila. Pisicile prefera boluri putin adanci si largi si prefera sa bea apa curgand.
 Asigurati un supliment de GAG pentru a promova vindecarea mucoasei vezicale
 Reduceti stresul
 Biochimie periodica

De Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara