Abecedarul veterinar

Ai acasa un dihor?

A avea un dihor in casa este un amestec sublim intre cele mai bune calitati ale unui caine si a unei pisici dar si cele mai multe rele din cele doua specii.

Doctorul veterinar profesionist iti va spune ca un dihor va dormi cel putin 14 ore pe zi iar spre seara se va trezi cu un chef nebun de joaca. Inteligenta lor este greu de cuantificat insa este mereu surprinzatoare iar dovezile sunt infinite. Curiozitatea este cea care egaleaza inteligenta, astfel ca oricat de tare ati dori sa ascundeti sau sa feriti un lucru de atentia dihorului cu atat va fi mai intrigat si ambitionat sa-l cunoasca, sa-l miroasa, sa-l rastoarne. Daca sunt doi sau mai multi dihori cu siguranta vor juca in echipa si se vor ajuta unul pe altul sa darame carti din biblioteca, pachete de pe dulap, lampa de pe noptiera si cam orice este la inaltime si prezinta interes pentru dihor. Dihorii sunt animale ce adora sa faca gropi, asa ca daca aveti in casa plante in ghiveci asteptati-va sa fie desradacinate iar ghiveciul cu diverse obiecte ascunse in el.

Medicul veterinar specialist iti va spune ca vor trai cu noi cam 8 ani si vor fi in permanenta o explozie de energie, lipsa agitatiei sau a micilor prostioare putand fi semn de boala.

Pot fi tinuti in apartament insa cei ce doresc un dihor trebuie sa cunoasca si dezavantajele de a avea un asemenea animalut inainte de a-l cumpara.

Dihorii se vaccineaza de catre doctorul veterinar specialist in fiecare an pentru jigodie si rabie. Sunt foarte sensibili la excesul de caldura si pot face soc termic foarte repede mai ales in perioada de vara.

Nu trebuie sa-i incurajam sa se joace cu noi prea violent pentru ca o vor percepe ca pe o regula generala si se vor juca astfel cu toti oamenii, chiar si cu copii, si pot musca destul de rau. Pana la varsta de 3 ani pot fi ceva mai salbatici insa dupa aceasta varsta devin foarte atasati de oameni si cauta compania lor. Aici se deosebesc de caine si pisica ce devin repede dependenti de atentia si afectiunea omului.

Locul in care sunt tinuti trebuie sa fie mereu foarte curat iar mancarea trebuie sa fie speciala pentru dihori sub forma brichetata sau peletata. Au nevoie permanenta de apa curata. Masculii trebuiesc castrati pentru a fi mai putin violenti si pentru a diminua mirosul specific extrem de puternic. Pentru ca este uneori dificil de avut grija asa cum trebuie de un dihor este de preferat sa apelezi la prietenul tau, medicul veterinar specialist, pentru sfaturi si ajutor.