In general, cainii in varsta, pot dezvolta, la nivelul pleoapelor, diferite formatiuni, denumite generic mase. Aceste mase pot fi reprezentate de diferite tipuri de tumori, benigne sau maligne, formatiuni chistice sau abcese. La inceput, tot ce se poate observa la exterior, este o deformare a pleoapei sau pleoapelor, superioara, inferioara sau ambele. Este tentant sa crezi ca lucrurile vor reveni la normal repede sau ca problema va trece de la sine. Insa exista o problema. Aceste mase ce deformeaza pleoapele, initial doar putin, imperceptibil, mai tarziu pot duce la modificari mai evidente. Cainele ar putea sa manifeste disconfort la clipit, durere la atingere, scurgeri purulente sau sangerii. In plus, local se poate observa o inflamatie ce poate creste. Daca sunt lasate nediagnosticate si fara atentie medicala de specialitate, avansul rapid al acestor mase tumorale poate duce la o viitoare interventie corectoare extrem de dificila. In general, astfel de mase sunt excizate chirurgical si apoi trimise la un laborator speicializat pentru precizarea naturii, banigne sau maligne, a formatiunilor respective. Dificultatea unei interventii intarziate deriva si din amploarea exciziei ce va trebui realizata si deci deformarile ulterioare la nivelul pleoapei sau necesitatea unor interventii succesive de chirurgice reparatorie pentru a reconstrui, eventual, structura pleoapei, cat mai aproape de necesitatile globului ocular. Lasate sa se dezvolte, aceste formatiuni pot duce la expunerea periculoasa a ochiului la factorii de mediu, la diminuarea umiditatii de la suprafata, leziuni ale corneei si conjunctivei. Pe scurt, complicatii ce duc la inrautatirea situatiei si punerea in pericol chiar a vederii propriu-zise, a acuitatii vizuale.
Ochiul este o structura foarte sensibila la actiunea factorilor de mediu. Din acest considerent, sanatatea pleoapelor este extrem de importanta pentru sanatatea ochiului insusi. Pleoapele ofera protectie si pastreaza suprafata globului ocular mereu umeda si libera de germeni patogeni si alte particule vatamatoare. Ca atare, cu cat sunt observate mai repede cu atat interventia ar putea sa fie mai redusa in amploare si ar putea duce la un diagnostic precoce al unei posibile neoplazii agresive. De aceea este extrem de important ca orice modificare observata la nivelul pleoapelor si ochiului, in general, trebuie sa va conduca la o consultatie oftalmologica de specialitate, cat mai repede, pentru a lua din pripa ceea ce se poate tranforma in afectiuni complicate, greu de tratat intr-o zona asa de dificila si de sensibila. si, vorba aceea, ce este mai important decat “lumina ochilor”?!
In urma interventiei chirurgicale, este normal ca zona sa prezinte un proces inflamator, manifestat prin durere, secretie abundenta, disconfort, tumefactie. Ca urmare, sunt necesare analgezice si antibiotice, de uz local si general cat si o protectie buna a zonei de interes, prin uzul colierelor de protectie.
de Dr. Daniel Lescai
Doctor in Medicina Veterinara