Boli la animale

Aerul conditionat iti poate imbolnavi patrupedul!

Spre deosebire de noi, câinii și pisicile suferă mai mult din cauza căldurii deoarece nu își pot regla temperatura prin transpirație și, în cazul în care sunt lăsați în spații închise, supraîncălzite, poate surveni decesul.

Resimt căldura mai acut decât noi

Căldura are efecte nocive asupra animalelor noastre. Ea poate agrava afecțiunile cardiace, pulmonare, circulatorii sau renale, iar una dintre complicațiile majore care pot apărea este reprezentată de șocul termic, ce poate duce chiar la deces. Dar care este temperatura optimă suportată de pisici sau de câini? Ei bine, un medic veterinar specialist va va spune ca aici asemănarea este mare cu omul deoarece ei împrumută limitele noastre de confort. Așadar, dacă vi se pare cald și lor li se pare la fel.

Un avantaj pentru confort și sănătate

În plus însă, țineți cont de faptul că animalele nu transpiră și nu își pot regla temperatura corpului. În acest caz un aparat de aer condiționat poate face minuni pentru reinstarea confortului termic. Însă el poate fi, uneori, nociv. Avantajele unui aparat de aer condiționat asupra animalelor sunt: eliminarea stresului de adaptare, scăderea riscului de șoc termic și îndepărtarea pericolelor ce au de-a face cu temperaturile foarte mari și afecțiunile deja prezente. Pe de altă parte, dezavantajele sunt legate de posibilele afecțiuni ce pot apărea și care sunt deja expuse. Însă, atât timp cât în lume există deja astfel de aparate pentru adăpostul cățeilor, concluzia ar fi că reprezintă un avantaj în confortul și sănătatea animalelor, însă trebuie folosit cu precauție și sub norme de igienă corespunzătoare.

Temperatura nu trebuie să fie foarte scăzută

Iată câteva lucruri pe care vi le recomanda un medic veterinar profesionistsi de care trebuie să țineți cont:

– Un aparat de aer condiționat neigienizat sau neîngrijit periodic poate adăposti diverse bacterii sau fungi ori particule de polen ce pot declanșa, atât la om cât și la animale, episoade alergice respiratorii, afecțiuni similare gripei sau altele mai grave la nivel respirator până la pneumonie (când apare bacteria Legionella spp.).

– Fluxul de aer nu trebuie să bată direct asupra corpului. Acesta poate provoca iritații nazale, conjuctivale ori anumite afecțiuni cum ar fi colici renale sau agravarea unor afecțiuni locomotorii precum artrita sau artroza.

– Temperatura fixată nu e bine să fie cu mult mai scăzută decât în mediul exterior. De exemplu, în zilele toride nu trebuie să fie mai mică de 25 de grade Celsius, altfel tranzitul sau adaptarea corpului (fie el uman ori animal) la diferențele de temperatură se realizează dificil și este chiar periculos pentru sănătate și mai ales pentru activitatea cardio-pulmonară.

Si nu uitati, oricat de cald ar fi afara, caldura din sufletele voastre va face viata animalului pe care il iubiti mai buna iar sfatul unui medic veterinar specialist va poate ajuta sa-i pastrati sanatatea.