Boli la animale

Acidul hialuronic poate fi folosit in tratamentul artrozei genunchiului, la caine

Genunchii, atat la caine cat si la om, sunt structuri extrem de importante in ceea ce priveste deplasarea. Asigura stabilitate si sustinerea greutatii corporale. Leziunile de ligament cruciat sunt unele dintre cele mai intalnite probleme de la nivelul genunchiului. Insa, pe cat de usor si des apar, pe atat sunt de putin diagnosticate la timp. Acest lucru duce la o evolutie nefavorabila prin aparitia osteoartritei genunchiului. Osteoartrita genunchiului are un efect profund asupra calitatii vietii. Aceasta produce durere in deplasare, scaderea tonusului muscular si pierdere de masa musculara, ca sa nu mai adaugam limitarea mobilitatii articulare.

Ruptura de ligament cruciat anterior si gonartroza, la caine. www.doctor-vet.ro

In tratamentul acestui complex, pe langa abordarea chirurgicala, ce poate fi inevitabila la un moment dat, se poate recurge si la un management medicamentos. Acest management medicamentos se bazeaza pe utilizarea antinflamatoarelor nesteroidiene (NSAID-AINS) si analgezice (de tip tramadol, amantadina si gabapentina). La acestea pot fi adaugati agenti condromodulatori precum glicozaminoglicani polisulfonati si acid hialuronic.

Administrare de acid hialuronic, la caine. www.doctor-vet.ro

Acidul hialuronic ocupa un loc central in terapia actuala a afectiunilor de tip osteoartrita, de la nivelul genunchiului la caine. Acidul hialuronic este un component de baza al lichidului sinovial, prezent in mod natural in interiorul genunchiului. El participa la formarea unor glicozaminoglicani
(GAG) de la nivel articular. Administrarea de acid hialuronic duce la cresterea vascozitatii sinoviale. In unele cazuri, lichidul articular poate fi intr-o cantitate mai mica decat normal si poate fi, prin astfel de administrari, suplimentat. Se imbunatatesc astfel semnele asociate osteoartritei genunchiului. Este imbunatatita mobilitatea articulara, este diminuata inflamatia si durerea asociata. In acest mod este imbunatatita calitatea vietii bietului animal suferind. Aceasta terapie multimodala urmareste maximizarea efectelor analgezice si diminuarea efectelor degenerative, oprind sau intarziind evolutia bolii. Administrarea de acid hialuronic, la caine, poate fi un ajutor important, insa nu poate inlocui, in multe cazuri, interventia chirurgicala dar o poate completa cu succes.

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara