Cu toate că este foarte des întâlnit la om, în cazul câinilor accidentul vascular cerebral este ceva mai rar și, de multe ori, greșit interpretat. Doctorul veterinar specialist vă oferă mai multe informații despre această afecțiune daca alegeti sa intrebati si daca vreti sa descoperiti cum si cainele poate fi afectat de boli similare cu cele ale omului.
Un pericol vital
Accidentul vascular cerebral reprezintă o dereglare severă a fluxului de sânge la nivel cerebral, fie prin apariția unor hemoragii (accident vascular hemoragic) fie prin compromiterea fluxului de sânge în anumite zone cerebrale (accident vascular ischemic). În ambele situații câinele va fi în pericol vital și este necesară intervenția rapidă. Totuși, chiar dacă stăpânul animalului afectat îl duce foarte repede la veterinar prognosticul este unul foarte grav. Insa evita sa te ingrijorezi peste masura. cainele tau are nevoie de tine iar tu trebuie sa il ajuti prin energia si optimismul tau. Boala nu se trateaza usor, este de durata iar saracul caine nu te are decat pe tine. Mai mult decat sa il aduci la medicul veterinar specialist si sa ii dai medicamentele conteaza sa gandesti pozitiv si sa speri in vindecare sau ameliorare. Si cainii sufera precum omul si cine nu a cunoscut macar un om cu AVC?
Cauzele pot fi multiple
Simptomele sunt destul de ușor de identificat. Ca urmare a afectării diferitelor zone cerebrale este posibil să apară manifestări de tipul paraliziilor, mers nesigur, confuzie, tremurat al capului și gâtului, salivare excesivă, respirație dificilă, mers în cerc și imposibilitatea focalizării privirii. Multe dintre accidentele vasculare apar ca urmare a unor tumori cerebrale metastazate dar și ca urmare a variațiilor de presiune arterială, temperaturi extreme, stări emoționale excesive, afecțiuni hepato-renale avansate, diabet sau bătrânețe avansata.
Recuperarea din astfel de situații este dificilă dar poate fi completă prin medicație si se intinde pe perioade de saptamani sau luni. Astfel, dacă observați vreunul dintre simptomele prezentate mai sus mergeți cât mai repede posibil la medicul veterinar specialist pentru ca animalul dumneavoastră să beneficieze de cea mai bună șansă la viață.
Similar AVC-ului cateilor se manifesta si sindromul vestibular. Acesta afecteaza in principal mecanismele de echilibru ale cainelui. Cainele se va misca in cerc, va sta eventual culcat doar pe o parte, va tine capul inclinat mai mult sau mai putin. Multe din aceste manifestari ale sindromului vestibular al cainelui se produc ca urmare a unor otite cronice (http://doctor-vet.ro/otita-la-caine-si-pisica-banala-dar-dureroasa/) ce au avansat foarte mult spre sistemul nervos central. Doar medicul veterinar profesionist poate face diferenta prin consult de specialitate si investigatii suplimentare, va prescie un tratament si te va ajuta cu cele mai bune sfaturi si o vorba buna ce te va incuraja.