Boli la animale

Accidentele auto soldate cu traume severe la nivelul bazinului pun viata cainelui in primejdie

Accidentele auto in care sunt loviti caini, sunt intr-un numar foarte mare si produc, de cele mai multe ori, adevarate drame. Impactul este atat de violent incat bietul caine este transformat instantaneu intr-un caz disperat de urgenta medicala. Bineinteles ca astfel de momente tragice pot conduce la o sumedenie de traume, din cele mai diverse. Poate ca unele dintre cele mai des intalnite situatii de dupa un accident ar fi traumele produse la nivelul trenului posterior. Poate ca in incercarea de a se feri, de a fugi de primejdie, bietul animal reuseste sa fereasca doar o parte din corp, fiind accidentat in partea posterioara.

Pielografie la caine, dupa reconstructia vezicii urinare. Se observa atat rinichii, ureterele dar si vezica urinara in stare de integritate. www.doctor-vet.ro

Traumele de la nivelul bazinului sunt deosebit de complicate, atat pentru ca produc un soc traumatic sever insa si pentru ca pot insemna producerea unor leziuni ce pun viata in pericol imediat sau pot lasa urme pentru totdeauna. Ca in orice astfel de caz, de accident auto, sunt necesare cateva actiuni rapide. Consultatia de urgenta urmata de investigatii obligatorii pot insemna viata si durere mai putina.

In urma accidentelor ce afecteaza bazinul pot exista separat sau impreuna o serie intreaga de leziuni, precum fracturile oaselor bazinului si a membrelor, deplasarea bazinului fata de coloana vertebrala, paralizii, distrugeri ale muschilor, vaselor de sange, nervilor ce trec prin aceasta zona. La toate acestea se adauga rupturile vezicii urinare, ale uretrei sau ureterelor. Aceste lucruri se pot petrece atatca urmare a impactului si presiunii puternice axercitate asupra bazinului dar si ca urmare a actiunii precum a unui cutit a fragmentelor osoase rezultate in urma fracturilor.

Reconstructie de vezica urinara la caine in urma unui accident auto. www.doctor-vet.ro

Daca se produce o astfel de situatie ea este deosebit de periculoasa. Odata impideicata evacuarea normala, la exterior, a urinei, aceasta va ajunge la nivelul abdomenului, in spatiul perioneal (printre organele interne) sau retroperitoneal. O astfel de situatie este denumita uroperitoneu. Uroperitoneul conduce usor la perionita, la autointoxicare si de aici complicatiile sunt cu efecte dintre cele mai tragice.

Cum este depistata rapid o ruptura de vezica urinara, de uretra sau de ureter?

Ca in cazul oricarei traume severe (accident auto, cadere de la etaj, agresiune, etc) medicul veterinar specialist, dupa examinarea clinica si stabilizare, va realiza o ecografie abdominala de urgenta. In acest caz, medicul veterinar poate observa daca vezica urinara poate fi depistata, daca are contur si daca isi poate mentine continutul. In plus, poate fi observat foarte rapid si usor, daca in abdomen exista lichid liber ce poate semnifica o hemoragie interna sau un uroperitoneu. In unele cazuri, cantitatea de lichid poate fi prea mica pentru a fi usor de gasit sau datele pot fi neconcludente. In acest caz, medicul veterinar specialist poate realiza o introducere, prin sondare, a unei canitati variabile de lichid steril, prin uretra pana in vezica urinara, observand efectul.

In cazul in care tehnica ecografica nu este disponibila se poate recurge la radiografia abdominala, plana sau cu substanta de contrast.

Ce se poate face dupa depistarea unei rupturi de vezica urinara sau de uretra?

Calea de urmat este cea a interventiei chirurgicale de urgenta. Dupa stabilizare si dupa ce orice alte pericole vitale au fost adresate profesionist si cu succes se poate recurge la interventia reparatorie. Cu cat trece mai mult timp, cu atat situatia devine mai grea pentru organismul suferind, ca urmare a inflamatiei peritoneale si a imposibilitatii eliminarii corespunzatoare a toxinelor prin urina. In timpul interventiei chirurgicale se investigheaza alte leziuni probabile ce nu au putut fi observate prin tehnicile preoperatorii. Medicul veterinar va recurge la diferite tehnici de reconstructie a vezicii urinare si a ueretrei, urmand ca apoi sa elimine cat mai mult din efectele revarsarii urinei in interiorul abdomenului, prin lavaj insistent. Acest lavaj are rolul de a diminua concentratia bacteriilor din abdomen, diluarea toxinelor si indepartarea diversilor contaminanti de pe suprafata organelor interne.

Ce se poate face dupa interventia chirurgicala?

Chiar daca interventia chirurgicala este realizata cu succes, nu inseamna ca pericolele au trecut. Dupa operatie, terapia intensiva este esentiala. Pacientul traumatizat trebuie sa primeasca un tratament adecvat ce sa permita lupta cu infectia si sa duca la vindecarea peritonitei si a zonelor ce au fost reconstruite. Pentru a putea verifica buna functionare a aparatului urinar si pentru a evalua etanseitatea cailor de eliminare, medicul veterinar profesionist recurge la o tehnica speciala de investigare, numita pielografie. Aceasta pielografie presupune injectarea intravenoasa a unei solutii de contrast. Aceasta solutie de contrast ajunge usor in rinichi, trecand rapid in urina. In cazul in care se realizeaza o radiografie a abdomenului, medicul veterinar poate observa modul in care substanta de contrast este eliminata prin rinichi, in uretere, vezica urinara si apoi in uretra. In acest fel, orice alta leziune ce duce la blocarea fluxului de urina sau eliminarea acesteia in abdomen, poate fi observata usor si se poate recurge la o noua interventie salvatoare.

 

de Dr. Daniel Lescai

Doctor in Medicina Veterinara